Gatlykta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gatlykta, varianter, uttal och böjningar av gatlykta

Gatlykta synonym, annat ord för gatlykta, vad betyder gatlykta, förklaring, uttal och böjningar av gatlykta.

Vad betyder och hur uttalas gatlykta

Gatlykta uttalas gat|lykta och är ett substantiv.

Ordformer av gatlykta

Singular

gatlykta
obestämd grundform
gatlyktas
obestämd genitiv
gatlyktan
bestämd grundform
gatlyktans
bestämd genitiv

Plural

gatlyktor
obestämd grundform
gatlyktors
obestämd genitiv
gatlyktorna
bestämd grundform
gatlyktornas
bestämd genitiv

Gatlykta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gatlykta

  1. Gatlamporna står oftast nära en väg eller en trottoar. Högst upp på lyktstolparna finns en lampa, oftast i en glaskupa. Stolpen är oftast ett rör eller ett gallerverk av metall. Lampan tänds numera i regel automatiskt i skymningen, för att åter släckas vid gryningen. Fram till början av 1900-talet användes på många håll gaslyktor, som tändes manuellt. Dessa kom dock att ersättas av elektrisk gatubelysning på 1930-talet. Idag är de flesta gatlyktor i Sverige högtrycksnatriumlampor eller LED, men det finns även de som använder kvicksilverlampor. Natriumlampor är mer energieffektiva, men har sämre färgåtergivning.
  2. Den tidigaste allmänna formen av gatubelysning var omkring 1000.e. Kr i Andalusien, Cordoba, Kairo och Bagdad. Först var det facklor, under 1800-talet började användas fotogenlampor och gasbelysning. Från början gick en lykttändare varje kväll runt på stadens gator i skymningen och tände varenda gatlykta med en stång, men senare utvecklades en metod där gatlyktorna tändes automatiskt. I slutet av 1800-talet infördes elbelysning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.