Gejser Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gejser, varianter, uttal och böjningar av gejser

Gejser synonym, annat ord för gejser, vad betyder gejser, förklaring, uttal och böjningar av gejser.

Vad betyder och hur uttalas gejser

Gejser uttalas gejser [g-] och är ett substantiv -n gejsrar.

Gejser betyder:

Ordformer av gejser

Singular

gejser
obestämd grundform
gejsers
obestämd genitiv
gejsern
bestämd grundform
gejserns
bestämd genitiv

Plural

gejsrar
obestämd grundform
gejsrars
obestämd genitiv
gejsrarna
bestämd grundform
gejsrarnas
bestämd genitiv

Gejser är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gejser

  1. Gejser (från isländska källan Geysir, "den framvällande") är en het källa som mer eller mindre regelbundet kastar upp en fontän av kokande vatten och vattenånga.
  2. Den yttersta jordskorpan har så god isoleringsförmåga, att man normalt inte märker av den hetta som råder i jordens innandöme, förutsatt att man inte befinner sig i närheten av en aktiv vulkan eller vid en het källa. När vattnet långt ner i hålrummen i berggrunden har nått kokpunkten förångas det och slungas upp. De hydrologiska förutsättningar som krävs för att en gejser ska uppstå är ovanliga och finns endast på ett litet antal platser på jorden.
  3. Den tyske forskaren Robert Wilhelm Bunsen var den förste som vetenskapligt studerade en gejser. Det skedde på Island 1846 och den gejser han studerade hette just Geysir. Den har därför fått ge namn åt fenomenet med aktiva hetvattenfontäner.
  4. Förutom på Island finns områden med gejsrar även i Yellowstone nationalpark i USA, på Nya Zeelands nordö, på Kamtjatka samt i Chile. Enstaka gejsrar finns även på andra håll. Närmare hälften av världens gejsrar finns i Yellowstone-området. I takt med att de geologiska förutsättningarna förändras kan aktiviteten i en gejser långsamt öka eller avta.
  5. Steamboat Geyser i Yellowstone nationalpark i USA, är för närvarande världens kraftfullaste gejser. Vid kraftiga eruptioner kan den spruta vatten upp till 90 meters höjd. En av världens mest regelbundna gejsrar är Old Faithful i Yellowstone nationalpark, som har ett utbrott ungefär var 91:a minut och kastar 20 000 liter kokande vatten 45 meter upp i luften.
  6. En aktiv gejser (Gejsern Strokkur på Island). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: