Gena Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gena, varianter, uttal och böjningar av gena

Gena synonym, annat ord för gena, vad betyder gena, förklaring, uttal och böjningar av gena.

Vad betyder och hur uttalas gena

Gena uttalas gena och är ett verb -de.

Gena betyder:

Ordformer av gena

Aktiv

gena
infinitiv
genar
presens
genade
preteritum
genat
supinum
genande
presens particip
gena
imperativ

Passiv

genas
infinitiv
genas
presens
genades
preteritum
genats
supinum

Gena är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet gena

  1. Drutten (ryska: Чебура́шка, Tjeburasjka) och Gena eller Jena (ryska: Гена Gena) är en fiktiv duo av talande djur som för första gången figurerade i den sovjetiska barnboken Krokodilen Gena och hans vänner av Eduard Uspenskij. Drutten är ett obestämt djur med stora öron som bara beskrivs som en Drutt medan Gena är en krokodil.
  2. Gena arbetar på zoo och får tanken att bygga ett Vänskapens hus, där alla ensamma djur ska få bo. Strax därefter träffar han på Drutten, ett litet djur med dåligt självförtroende, av en art ingen någonsin har sett förut. I sällskapet finns också andra djur som känner sig utanför och en elak tant som heter Šapoklak (Chapeau-claque).
  3. I föregångaren till Sveriges magasin, TV-programmet Halvsju, visade Lennart Swahn och dockan John Blund barnprogram i ett stående inslag. Bland annat visades de ryska dockfilmerna med Drutten och Gena. Dåvarande Sveriges Radio köpte två dockor från den sovjetiska televisionen och byggde upp ett eget programformat kring dem i Sveriges magasin, Drutten och Krokodilen i bokhyllan. De svenska rösterna gjordes av Agneta Bolme Börjefors och Sten Carlberg.
  4. Carlberg skrev också musiken, sångtexterna och alla manus till den svenska versionen. Han byggde ganska lite på innehållet i de ryska böckerna och filmerna och odlade sin egen humor, Drutten kan rimma på sitt namn eftersom hon är Stockholmare: En liten drutt blir lätt trutt, Gena heter Gena eftersom hans mormor, som ropade "kom genast" till honom, inte kunde uttala "s" och "t".
  5. 20 september 2021 meddelades det att Yellow, Black and White och START med stöd från Sojuzmultfilm håller på att spela in en filmatisering av Drutten och Gena med preliminär premiär i september 2023.
  6. Ett urval från de fyra LP-skivor (både utgivna som Drutten och Krokodilen och Drutten å Gena) som gjordes med Drutten och Gena har återutgivits på cd, med titeln Våran CD. En kortlivad serietidning, som byggde på fotomaterial från den sovjetiska TV-serien, gavs också ut i fyra nummer i mitten av 1970-talet. I tidningen figurerade också fotoreportage från andra sovjetiska tecknade serier och dockfilmer så som Umka och Vänta bara.
  7. Krokodilen Gena och hans vänner (Крокодил Гена и его друзья, 1966, översatt av Milena Parland 2005).
  8. 1969 — Krokodilen Gena. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.