Georgier Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder georgier, varianter, uttal och böjningar av georgier

Georgier synonym, annat ord för georgier, vad betyder georgier, förklaring, uttal och böjningar av georgier.

Vad betyder och hur uttalas georgier

Georgier uttalas georgi|er [-år´g- el. -år´j-] och är ett substantiv -n; pl. georgier.

Georgier betyder:

Ordformer av georgier

Singular

georgier
obestämd grundform
georgiers
obestämd genitiv
georgiern
bestämd grundform
georgierns
bestämd genitiv

Plural

georgier
obestämd grundform
georgiers
obestämd genitiv
georgierna
bestämd grundform
georgiernas
bestämd genitiv

Georgier är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Georgier på Engelska

  • Georgian people, Georgian

Hur används ordet georgier

  1. Georgier eller kartveler är ett sydkaukasiskt folk om ungefär sex miljoner människor, varav nästan fyra miljoner lever i Georgien där det är den dominerande folkgruppen, cirka 200 000 i Ryssland och cirka 150 000 i USA och ca 20 000-50 000 i Iran . De talar främst georgiska, ett kartvelskt språk, skrivet med det georgiska alfabetet, vars tidigaste föregångare, gammalgeorgiskan, är från 430 f.Kr. (den variant man använder idag användes från början av militären). Georgierna är närmast släkt med tjetjener, abchazer och ingusjer. Som undergrupper till georgierna (ibland som samlingsnamn kallade kartveliska folk) räknas megreler, svaner, lazer och Adzjarer.
  2. Georgierna räknar en över 4000 år lång historia. De har sedan 300-talet f.Kr. regerat över det ungefärliga område som idag kallas för Georgien, fast det först var under 1000-talet som Georgien enades. Georgierna anammade tidigt kristendomen (Georgien, eller Kungadömet Iberien som det kallades, var världens näst första land att ha kristendom som officiell religion när man år 327 e.Kr. förklarade den som statsreligion).
  3. 1801 annekterade den ryske tsaren Paul I Georgien. Det var detta som gjorde att landet senare skulle komma att bli en del av Sovjetunionen, som utropades 1922. Georgierna utropade sig då självständiga, men självständigheten varade bara 1918-1921. Sen blev landet en del av Sovjetunionen, även om det 1936 blev Georgiska SSR. Den sovjetiske ledaren Josef Stalin (född იოსებ ჯუღაშვილი, Ioseb Dzjughasjvili) var georgier. Efter 1991 utropades Georgien återigen självständigt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.