Get Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder get, varianter, uttal och böjningar av get

Get synonym, annat ord för get, vad betyder get, förklaring, uttal och böjningar av get.

Vad betyder och hur uttalas get

Get uttalas get och är ett substantiv -en getter.

Get betyder:

Ordformer av get

Singular

get
obestämd grundform
gets
obestämd genitiv
geten
bestämd grundform
getens
bestämd genitiv

Plural

getter
obestämd grundform
getters
obestämd genitiv
getterna
bestämd grundform
getternas
bestämd genitiv

Get är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Get på Engelska

  • goat - any of many animals of the genus Capra

Hur används ordet get

  1. Tamget (Capra aegagrus hircus) är ett däggdjur som ingår i släktet Capra, och familjen slidhornsdjur. Den beskrevs av Linné 1758 som arten Capra hircus. Idag brukar den definieras som en underart till vildget, men flera auktoriteter definierar den fortfarande som art. Handjuret kallas bock (eller något ålderdomligt getabock), hondjuret get och avkomman killing. (källa)
  2. Kashmir, också stavat kaschmir, är underullsfibrer från tamgetter som lever i mycket kallt klimat. Namnet kommer av regionen Kashmir, som ligger i norra Indien. (källa)
  3. Monty Hall-problemet är ett spelteoretiskt problem som bygger på sannolikheter. Det är löst baserat på det amerikanska spelet "Let's make a deal". Namnet kommer från spelets presentatör, Monty Hall. I spelet får spelaren se tre stängda dörrar - bakom en finns en bil, och bakom de två andra finns getter. Spelet börjar med att spelaren får välja en dörr, utan att öppna den. Därefter öppnar presentatören, som vet vad som finns bakom dörrarna, en av de två resterande dörrarna (men aldrig den med bilen) och visar att denna dörr inte innehåller vinsten. Spelaren får då ytterligare ett val, nämligen att byta dörr. (källa)
  4. De äldsta dramerna man känner till kommer från antikens Grekland. Det finns ingen klarhet kring exakt hur gammalt dramat är, men förmodligen härrör de från för mer än 2 500 år sedan. Förmodligen växte den tidiga dramatiken fram ur hyllningsriter till den grekiske guden Dionysos. Under festivaler till gudens ära brukade sällskap av 50 atenska medborgare i körer, ledda av en choragos, framföra dityrambisk poesi. Festandet avslutades med att en get offrades, get heter på grekiska tragos. Från dessa fester härrör även namnen på de två huvudsakliga undergenrerna, tragedi och komedi. Tragedi härrör från den offrade geten, och betyder ordagrant getens sång, medan komedi härrör från ordet kômos, som är det antika grekiska ordet för festlighet. (källa)
  5. Stenbock eller alpstenbock (Capra ibex) är en art inom getterna som förekommer i Alperna. Arten var i början av 1800-talet nästan utrotad men har efter intensiva skyddsåtgärder återhämtat sig. (källa)
  6. Mimmi Pigg kommer springande, medförande gitarr och nothäften, men blir akterseglad. Musse hjälper henne ombord med båtens däckskran, men vid det något omilda nedsläppet på däck tappar hon gitarren och notpappren och de blir uppätna av en get. Musse bänder dock upp getens mun som en grammofontratt och Mimmi böjer dess svans till en vev. Sedan börjar Mimmi spela på geten likt ett positiv, medan Musse ackompanjerar först på ett improviserat trumset av soptunnor och kokkärl, sedan genom att spela på båtens last av djur. Han drar katter och griskultingar i svansarna så de skriker i olika tonarter, använder en gås som säckpipa och en kos tänder som en xylofon. Allt i en kakofonisk version av melodin "Turkey in the Straw". (källa)
  7. Getost är ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Getosten smakar på ett karakteristiskt sätt tack vare att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just 'get'). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost. (källa)
  8. Turkanaspråket, ett östnilotiskt språk, kallas också Turkana, eget namn för det är ŋaTurkana eller aŋajep en ŋaTurkana. (källa)
  9. Två andra historieberättande låtar, "Robert" och "Daddy Come and Get Me", utmärktes genom sina teman. Den första handlar om en pojke som är kär i en flicka, utan att veta att de är bror och syster. Den är baserad på en sann historia. Den andra är en skräckhistoria (samskriven med Dorothy Jo Hope, Dolly Partons faster) om en kvinna som ber sin pappa att släppa ut henne från mentalsjukhuset som hennes fuskmake skickat henne till. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.