Gillande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gillande, varianter, uttal och böjningar av gillande

Gillande synonym, annat ord för gillande, vad betyder gillande, förklaring, uttal och böjningar av gillande.

Synonym till gillande

Andra språk

Gillande på Engelska

  • approval

Hur används ordet gillande

  1. Applåder är ett sätt att uttrycka gillande genom att klappa i händerna. (källa)
  2. Önskemål om en ny kyrkohandbok resulterade i kyrkohandboken av år 1811. Under senare delen av 1800-talet gjorde en mängd förändringar i denna. Nya förslag till kyrkohandböcker framlades, bland annat 1854 och 1856. 1868 omarbetades flera kapitel i kyrkohandboken. Förnyade revisionskrav ledde fram till antagandet av 1894 års kyrkohandbok. Inte heller denna kom att gälla någon längre tid, och 1917 antogs även ny kyrkohandbok. Förslag till en ny kyrkohandbok utkom 1926, vilket dock inte vann kyrkomötets allmänna gillande. (källa)
  3. Midvinterblotet var det högtidligaste av de årligen återkommande bloten. Vid midvinterblotet offrade man boskap för att vinna gudarnas gillande och välsignelse över den groende grödan. De viktigaste offerdjuren, vilkas kött kokades och åts vid blotet, var häst, svin, nöt och får. Man ägnade sig åt överdådiga dryckeslag med offeröl. Uppgifter om människooffer förekommer också i tidiga källor. (källa)
  4. Skamkänsla – en upplevelse av att förlora sitt anseende eller gillande hos andra, vare sig upplevelsen är korrekt eller inte. (källa)
  5. Skamkänsla är en upplevelse av att förlora sitt anseende eller gillande hos andra, vare sig upplevelsen är korrekt eller inte. Skamkänslor handlar om föreställningar om hur andra uppfattar ens egen person, vad man har gjort, eller vad man har sagt. Skamkänslor beror på självkritik och ångest inför omgivningens åsikter, samt på social kompetens. Skuldkänslor har istället sin grund i att svika sitt eget samvete och är en fråga om moral. (källa)
  6. Efter att Överstyrelsen för rikets allmänna läroverk inrättats mellan 1904 och 1905, höjdes krav på en enhetligt ledning av det allmänna skolväsendet. Vid 1913 års riksdag lade regeringen med ecklesiastikminister Fridtjuv Berg som föredragande fram en proposition om utvidgande av Läroverksöverstyrelsen till en allmän överstyrelse för det allmänna skolväsendet. Förslaget vann dock inte riksdagens gillande utan det beslöts istället att en Folkskoleöverstyrelse skulle inrättas vilket skedde omkring 1913. (källa)
  7. Leskov debuterade som författare först i 30-årsåldern under pseudonymen Stebnitskij med mindre berättelser och uppsatser i tidningar och tidskrifter. Invecklad i en obehaglig polemik med radikalerna, begav sig Leskov till utlandet, där han 1865 fullbordade den stora romanen Ingen utväg (Nekuda). I denna gav han en inte helt sympatisk bild av tidens framstegsmän, dock med skarp blick för löjliga sidor hos vissa ledare. Den härskande litteraturkritiken ondgjorde sig över Leskovs osympatiska skildringar och han blev personligt misstänkliggjord. I en följande roman Kamp på kniven (1870-1871) gav han ett irriterat svar. Verket innehåller vissa starka partier men har inte ansetts som något av hans viktigare verk. Hans senare om större mognad vittnande verk fick inte av kritiken någon större gillande. Leskovs fantasirika och humoristiska berättelser blev dock mycket lästa. Leskov var i motivvalet banbrytande, ryskt hantverkarliv fann i honom sin förste exakte skildrare, och ingen hade tidigare med så förtrogen insikt beskrivit det högre och lägre prästerskapets liv som Leskov, särskilt i den stora romanen Kyrkans män (1872). (källa)
  8. Hariri återvände till Libanon 1992 som premiärminister. Under Syriens ockupation av Libanon återförde han landet på kartan ekonomiskt genom att utfärda Eurobonds och fick gillande från Världsbanken för sin plan att låna pengar till återuppbyggnad. Landets statsskuld växte till den största i världen. (källa)
  9. I augusti 1563 låg planeterna Jupiter och Saturnus mycket nära varandra på himlen. När Tycho Brahe jämförde det han såg med uppgifter i publicerade tabeller, fann han stora skillnader. Uppenbarligen borde astronomin reformeras och noggrannare instrument behövdes. Den tidens efterfrågan på navigationsinstrument skapade ett stort intresse för pålitliga mätdata. Det ledde till slut till att Tycho Brahes fritidsintresse vann släktens gillande, varför han fick ägna sig åt sin hobby på heltid. Vid en svärdsduell i Rostock 1566 miste Brahe en del av näsan genom ett hugg över ansiktet. Han lät tillverka en protes för att dölja defekten, den berömda guldnäsan«. Denna var sannolikt gjord av tunn mässing och hölls på plats med en salva som gneds in på huden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.