Glasmålare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder glasmålare, varianter, uttal och böjningar av glasmålare

Glasmålare synonym, annat ord för glasmålare, vad betyder glasmålare, förklaring, uttal och böjningar av glasmålare.

Vad betyder och hur uttalas glasmålare

Glasmålare uttalas glas|mål|are och är ett substantiv.

Ordformer av glasmålare

Singular

glasmålare
obestämd grundform
glasmålares
obestämd genitiv
glasmålaren
bestämd grundform
glasmålarens
bestämd genitiv

Plural

glasmålare
obestämd grundform
glasmålares
obestämd genitiv
glasmålarna
bestämd grundform
glasmålarnas
bestämd genitiv

Glasmålare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet glasmålare

  1. Palissy föddes i staden Agen vid floden Garonne i sydöstra Frankrike. Han gick i lära att utbilda sig till glasmålare och kringvandrade som gesäll större delen av södra Frankrike. Återkommen till hemtrakterna gifte han sig och slog sig ned som glasmålare. Affärerna gick dock inte såsom han tänkt sig, och han fick försöka försörja sig på annat sätt, bland annat som lantmätare. Någon gång före 1540 lär en händelse inträffat som förändrade han liv, såsom han själv berättat i sina memoarer år 1580: Man visade mig en drejad och glaserad lerskål av sådan skönhet, att jag sedan dess började tvivla på min egen verksamhet, erinrade mig upprepade förslag som andra gjort mig på skämt då jag målade tavlor. Men då jag såg att man började tröttna på dem liksom att glasmåleriet aldrig haft någon efterfrågan, tänkte jag att om jag kunde finna ut sättet att framställa sådan glasyr, kunde jag göra fajanser och andra saker eftersom Gud givit mig förstånd på något inom figurmåleriet. Man har diskuterat vad för slags kärl Palissy såg, troligen var det inte någon av Henrik II:s fajanser från Saint-Porchaire, då dessa har en vanlig blyglasyr. Andra förslag har varit Italiensk Majolika med tennglasyr. Det är dock inte heller troligt, som tennglasyrens gåta vid den här tiden började spridas i Frankrike med invandrade Italienare. Troligen var de i stället just äkta porslin som Palissy hade sett. (källa)
  2. Två restaureringar har genomförts inne i kyrkan, den första 1921-1922, under Lars Israel Wahlmans ledning. Då ersattes de ursprungliga, enkelt glasade fönsterna med Emanuel Vigelands glasmålningar. I tre år arbetade den norske konstnären med dem och först 1929 var alla på plats. I de 33 fönsterna har Vigeland, påverkad av den stora medeltida glasmålaren i de franska katedralerna, mest den i Chartres, tolkat tanken att Nya Testamentet ligger fördolt i det Gamla och det Gamla Testamentet öppnar sig i det Nya. I samband med restaureringen av altarfönstret användes till en början av misstag ett felaktigt medel, vilket gjorde så att glaset mörknade på applikationsställena. Detta syns tydligt längst ner när solen lyser in. (källa)
  3. Bergqvist kunde lägga upp till fem olikfärgade glasskikt över varandra utan att ämnet blev för tjockt att genometsa, när glasmålaren Heinrich Wollman överförde ett tecknat mönster till detsamma. Det färdigbehandlade ämnet värmdes till cirka 800 grader Celsius och häftades an på Mäster Knuts glasblåsarpipa. Det drogs över med ett skikt av klarglas. Med detta ytskikt blåstes glaset ut och då kom det mångfärgade och etsade mönstret att ligga inne i glasmassan. Mönstret förstorades och ändrade karaktär vid utblåsningen och graalens slutliga design formades vid detta mästararbete vid hyttstolen framför glasugnen. De första recensionerna talade om "den heta teknikens mästerverk". (källa)
  4. År 1913 började en ny era för bruket, efter det att konsul Johan Ekman från Göteborg förvärvade Orrefors. Albert Ahlin tillsattes som chef för glasbruket 1914 och man började med tillverkning av kristallglas. Under den första tiden formgavs glasen av glasblåsarmästare Knut Bergqvist 1914-1928, glasmålare Heinrich Wollman 1914-1923, slipare och gravör Gustav Abels 1915-1959, konstnär Eva Jancke-Björk 1915-1917 och glasblåsarmästare Fritz Blomqvist 1915-1917. (källa)
  5. I Glasriket finns ett stort antal småföretag i glasbranschen, som ofta är avknoppningar frånågot av de större bruken. Dessa kan verka som glasgravörer, glasreparatörer, glasmålare, glasslipare eller formgivare. Det finns även ett antal museer i eller kring de kvarvarande eller nerlagda glasbruken. Nedan listas ett urval. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.