Glesa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder glesa, varianter, uttal och böjningar av glesa

Glesa synonym, annat ord för glesa, vad betyder glesa, förklaring, uttal och böjningar av glesa.

Vad betyder och hur uttalas glesa

Glesa uttalas glesa och är ett verb -de.

Glesa betyder:

Ordformer av glesa

Aktiv

glesa
infinitiv
glesar
presens
glesade
preteritum
glesat
supinum
glesande
presens particip
glesa
imperativ

Passiv

glesas
infinitiv
glesas
presens
glesades
preteritum
glesats
supinum

Glesa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet glesa

  1. Mycket glesa landsbygdskommuner – kommuner med hela befolkningen i rurala områden och med minst 90 minuters genomsnittlig resväg till en tätbebyggelse med minst 50 000 invånare (15 kommuner). (källa)
  2. Naturliga stigar är vanliga framför allt i vältillgängliga skogsområden och andra områden med "naturlig" markvegetation, men kan också bildas exempelvis vid strategiska passagesträckor över gräsområden i tätbebyggelse. Den naturliga stigen har uppkommit genom slitage från fötter och kanske en gång hovar, vilket har glesat ur, nött ner och tagit bort markvegetation längs ett smalt stråk. Ofta har den också fått lite karaktär av en dikesbildning. Närvaron av stigen har sedan lett till att ytterligare vandrare valt samma stråk och på så sätt hindras den från att växa igen. Dikesbildningar från forna tiders mest vältrafikerade stigar finns på vissa ställen kvar som så kallade hålvägar. Många naturliga stigar försvinner med de ofta framkomlighetsförsvårande markförändringar som det moderna skogsbruket innebär för ett område som föryngras. (källa)
  3. Håravfall på huvudet förlöper på olika sätt hos olika personer som drabbas av det. Hos vissa stiger hårfästet i mitten över pannan, hos andra stiger hårfästet mest på sidorna över pannan och på en del glesas håret ut. Den vanligaste formen av håravfall på huvudet är androgen alopecia, i dagligt tal omnämnt manligt håravfall och drabbar en betydande del av den manliga befolkningen i varierad grad (samt ibland kvinnor) och dess förlopp följer i många fall ett klarlagt mönster (Norwood-Hamilton-skalan). (källa)
  4. Som tidigare nämnts går numera M29 nästan alltid i tvåvagnståg. Tidigare var det oftast en M28 som var andravagn, innan dessa försvann från trafiken, men det kunde vara tvärtom också. Enkelvagnar förekommer också men då på linjer med få resenärer. Annars rör det sig ofta om vagnbrist eller utbildning. Trevagnståg har förekommit under olika perioder på de flesta linjer. Detta har oftast varit under sommartidtabellen då man glesat ut i tidtabellen, och kompenserat detta med längre tåg. Innan M21 blev vanlig i trafiken förekom även fyrvagnståg. Detta dock endast på Angeredsbanan. Teoretiskt går det att koppla ihop fler vagnar, vilket har förekommit i vagntransporter, men detta undviks, främst beroende på att hållplatserna numera är dimensionerade för spårvagnståg som är ungefär 30 meter långa (= två M28/M29, en M31 eller en M32). Ett inofficiellt rekord gör gällande att tolv M25-vagnar kopplats ihop för en vagntransport på Angeredsbanan, men där finns det mer plats att röra sig på. (källa)
  5. Det är ett högväxt, vekt gräs som ofta växer i vatten, meterhöga strån med långa mattgröna strån. Den glesa vippan kan bli upp till en halv meter lång och är ofta ihopdragen. Vippgrenarna har få småax vilka kan bli tre centimeter långa och ha fler än 10 blommor. Ser speciell ut med sina långa småax och glesa vippor. Gräset blommar i juni och juli. (källa)
  6. Gängtappar används till att skära invändiga gängor med (oftast i metall) och är vanliga inom verkstads- och tillverkningsindustrin. Med tappen skär man gängor i runda hål (invändiga gängor), så att man sedan kan sätta i en skruv i hålet. Gängtappar finns i tusentals varianter och dimensioner. Gängan på tappen brukar ha metrisk- (M) eller tumgänga (till exempel Whitworth-, UNC-, UNF- och Rörgänga). Det finns både grova (glesa) och fina (täta) gängor. Det finns dessutom olika slags tappar för olika slags material som till exempel gjutjärn, rostfritt stål, koppar och även för mjuka material som olika plaster (akryl eller polyester). Gängtappar finns i olika utföranden, beroende på om hålet är genomgående eller ett bottenhål. För riktigt stora hål så kan man i stället använda en gängfräs. Om man i stället vill skära gängor på en axel (utvändiga gängor), så används ett gängsnitt. (källa)
  7. Kattdjur har 20 hals-, rygg- och ländkotor, 2-3 korskotor, och 15-29 svanskotor, undantaget manxkatter som mer eller mindre saknar svans. De har 30 tänder, utom lodjuret som har 28, och dessa är helt anpassade till en diet av rått kött. Alla molarer och premolarer har utvecklats till rovtänder. De vassa glesa tänderna duger därför bra till att slita loss kött från byten men inte till att tugga. Den fjärde premolaren (övre rovtanden) är mycket vass men är även utformad så att den kan krossa ben. Underkäken är tämligen smal, och käkarna korta men kraftiga. Bettet är så starkt att de kan släpa byten långa sträckor, men det beror även på de stora tinningsmusklerna. Kattdjur har kort tarm, 3-5 gånger så lång som kroppen, anpassad för den lättsmälta köttdieten. (källa)
  8. Artens utbredningsområde sträcker sig från Marockos västkust till Nildalen och Röda havet. Beståndet är uppdelat i flera från varandra skilda populationer. Habitatet utgörs av klippiga regioner i öknen. Här letar dessa djur efter den glesa vegetationen. Manfåret når i bergstrakter 4100 meter över havet. (källa)
  9. Mastixbuske (Pistacia lentiscus) är en växt som tillhör familjen sumakväxter. Den blir upp till tre meter hög och blommar från mars till maj med gula blommor som senare blir till klarröda, blanka bär. Den växer vanligtvis vid vägkanter samt i glesa snår och skogsbryn. Mastixbusken är i motsats till terpentinträdet (Pistacia terebinthus) ständigt grön. Ursprungligen kommer denna buske från Medelhavsområdet och Kanarieöarna. (källa)
  10. På den svenska landsbygden och i villaområden är det vanligt med röd- eller vitmålade staket av glesa träspjälor. Staket finns inom många olika områden, till exempel villastaket, gårdsstaket, staket runt inhägnader för boskap, med mera. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.