Grafem Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grafem, varianter, uttal och böjningar av grafem

Grafem synonym, annat ord för grafem, vad betyder grafem, förklaring, uttal och böjningar av grafem.

Vad betyder och hur uttalas grafem

Grafem uttalas graf|em [-e´m] och är ett substantiv -et; pl. grafem.

Grafem betyder:

Ordformer av grafem

Singular

grafem
obestämd grundform
grafems
obestämd genitiv
grafemet
bestämd grundform
grafemets
bestämd genitiv

Plural

grafem
obestämd grundform
grafems
obestämd genitiv
grafemen
bestämd grundform
grafemens
bestämd genitiv

Grafem är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grafem

  1. Ett grafem (från grekiskans graphē som betyder "skrift", och ändelsen -em från fonem.) är ett skriftspråks minsta betydelseskiljande enhet, till exempel bokstäver eller siffror. Många grafem kan ges olika form i olika sammanhang (olika typsnitt, handskrift–tryckt skrift, position i ord). Tydliga exempel på tecken i det latinska alfabetet med ett varierat utseende är "lilla g", "lilla a" och siffran 7 (med eller utan streck). De olika formerna, de konkreta tecknen på papperet eller bildskärmen, kallas grafer. Om flera grafer är manifestationer för samma grafem, kallas de allografer. Det gäller således graferna ⟨α⟩ och ⟨a⟩. Jämför förhållandet mellan allofoner och fonem.
  2. Grafem skrivs ofta inom vinkelparenteser, så som ⟨a⟩, ⟨g⟩ och ⟨9⟩. Observera skillnaden mellan snedstreck som används för fonem (/a/, /g/) och hakparentes som används för foner i fonetisk skrift ([a], [g]).
  3. Man skiljer på tre olika typer av grafem: alfabetiska, numeriska och junkturella. Alfabetiska grafem består av bokstäver, så som ⟨a , ⟨b⟩, och ⟨c⟩, medan numeriska grafem består av siffror, exempelvis ⟨1⟩, ⟨2⟩ och ⟨3⟩. Junkturella grafem består av skiljetecken och liknande, så som ⟨#⟩, ⟨!⟩ och ⟨?⟩. Ett ord kan bestå av ett, två eller alla tre av dessa grafemtyper. Ordet 11:e, som kan användas för att beskriva ett datum, är ett exempel där alla tre typer av grafem förekommer samtidigt. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.