Granat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder granat, varianter, uttal och böjningar av granat

Granat synonym, annat ord för granat, vad betyder granat, förklaring, uttal och böjningar av granat.

Vad betyder och hur uttalas granat

Granat uttalas gran|at [-a´t] och är ett substantiv -en -er  projektil med sprängladdning  mineral; halvädelsten  mest som förled i sms; frukt; träd.

Ordformer av granat

Singular

granat
obestämd grundform
granats
obestämd genitiv
granaten
bestämd grundform
granatens
bestämd genitiv

Plural

granater
obestämd grundform
granaters
obestämd genitiv
granaterna
bestämd grundform
granaternas
bestämd genitiv

Granat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Granat på Engelska

  • shell - shelling, shell fire

Hur används ordet granat

  1. I Chile kallas ibland fångvaktarna av historiska skäl gendarmeri, medan gendarmeriet kallas för carabineros. En vanlig symbol för gendarmeri är en brinnande granat. (källa)
  2. En general har fyra (i Sverige tidigare tre) stjärnor på axelklaffarna. Inom svenska marinen används både axelklaffar och gradbeteckningar på ärmarna. Gradbeteckningarna utgörs då av guldfärgad galon i olika bredder. Inom amfibiekåren så ser gradbeteckningarna ut som i flottan men har samma namn som inom armén och flygvapnet, med undantaget att den översta galonen är formad som en "ögla" i flottan respektive "granat" i amfibiekåren. Med "granat" menas en "ögla" men med en spets högst upp. General motsvaras av amiral inom flottan. I Sverige innehas generalsgrad av överbefälhavaren och kungen. Dock behöll Håkan Syrén sin grad under sin tid som ordförande för Europeiska unionens militärkommitté (åren 2009–2012), vilket för första gången gav Sverige tre aktiva fyrstjärniga generaler. (källa)
  3. En gevärsgranat är en granat som avfyras från mynningen på ett gevär eller en automatkarbin. På vapnets mynning fästs en anordning som håller granaten och styr den vid avfyrningen, men på många moderna vapen är flamdämparen designad för den uppgiften. Granaten avfyras med en specialpatron som tillåter gevärets tryckkraft att avfyra granaten. Vissa gevärsgranater avfyras med vanliga patroner, men de måste då ha en kulfälla som fångar upp kulan. Maximala skottvidden för en gevärsgranat är cirka 200 meter. (källa)
  4. Glimmern är oftast ljus, dess blad är alltid parallellt orienterade och den har därför en tydlig skiffrighet. Kvartsen är i regel huvudbeståndsdelen, men framträder dock obetydligt på spaltytorna, då dessa vanligen är helt täckta med glimmerfjäll. Innehåller bergarten granat kallas den granatglimmerskiffer. Fältspathaltiga varianter bildar övergång till gnejs och glimmerfattiga till kvartsit. (källa)
  5. En granat är en projektil som innehåller en sprängladdning eller annan typ av verkansdel som under projektilbanans gång får granaten att brisera helt eller halvt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.