Granskningsexemplar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder granskningsexemplar, varianter, uttal och böjningar av granskningsexemplar

Granskningsexemplar synonym, annat ord för granskningsexemplar, vad betyder granskningsexemplar, förklaring, uttal och böjningar av granskningsexemplar.

Vad betyder och hur uttalas granskningsexemplar

Granskningsexemplar uttalas gransk|nings|ex|empl|ar och är ett substantiv.

Granskningsexemplar betyder:

Ordformer av granskningsexemplar

Singular

granskningsexemplar
obestämd grundform
granskningsexemplars
obestämd genitiv
granskningsexemplaret
bestämd grundform
granskningsexemplarets
bestämd genitiv

Plural

granskningsexemplar
obestämd grundform
granskningsexemplars
obestämd genitiv
granskningsexemplaren
bestämd grundform
granskningsexemplarens
bestämd genitiv

Granskningsexemplar är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet granskningsexemplar

  1. År 1949 instiftades Stiftelsen Vetenskapliga biblioteket som organisatoriskt knöts till stadsbiblioteket. Målsättningen var att skapa ett bibliotek för de högre utbildningar som man hoppades kunna få förlagda till Umeå. Med hjälp av anslag från grannkommunerna, donationer från bland annat Kempestiftelserna, samt gåvor och köp kunde man förvärva stora och värdefulla boksamlingar. Från 1951 erhöll Umeå stadsbibliotek det så kallade "femte exemplaret" av allt svenskt tryck, en roll som varit vakant sedan Göteborgs stadsbibliotek i och med 1950 års nya Tryckfrihetsförordning börjat erhålla så kallade "granskningsexemplar". Året därpå beslöts – efter många års diskussion – att bygga ett nytt stadsbibliotek i Umeå. (källa)
  2. Under perioden som sträcker sig från cirka 1910-talet fram till efterkrigstiden påverkades film, tidning och litteratur markant av lagen gällande sårande av tukt och sedlighet. 1911 präglades all offentlig film av förhandscensur medan tryckt material prövades i efterhand. Namnet på censuren som riksdagen gav av rörliga bilder fick namnet biografförordningen och samma år stiftas Statens biografbyrå, som jobbade med att kontrollera det som visades på offentlig plats. Överskridandet av lagen straffades med böter och eller fängelsestraff. Tidens normer gjorde det svårt för filmer som exempelvis visade ett bart ben att bli godkänt. Tryckerier disponerade samtidigt granskningsexemplar som skickades till lokala tryckfrihetsombud där innehållet bedömdes. Ifall ombudet ansågs sårande av tukt och sedlighet skickades det vidare till justitiedepartementet, därefter justitieministern följt av justitiekanslern för eventuell rättslig prövning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.