Grönsten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grönsten, varianter, uttal och böjningar av grönsten

Grönsten synonym, annat ord för grönsten, vad betyder grönsten, förklaring, uttal och böjningar av grönsten.

Vad betyder och hur uttalas grönsten

Grönsten uttalas grön|sten och är ett substantiv.

Grönsten betyder:

Ordformer av grönsten

Singular

grönsten
obestämd grundform
grönstens
obestämd genitiv
grönstenen
bestämd grundform
grönstenens
bestämd genitiv

Plural

grönstenar
obestämd grundform
grönstenars
obestämd genitiv
grönstenarna
bestämd grundform
grönstenarnas
bestämd genitiv

Grönsten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grönsten

  1. Grönsten är ett samlingsnamn för kiselsyrafattiga mafiska ("basiska") magmatiska bergarter som genomgått en låg grad av metamorfos, exempelvis gabbro, diorit och diabas.
  2. Fälttermen "grönsten" är tidigast belagd 1734 i Carl von Linnés skrifter, och används främst i samband med skogs- och jordbruk. Mark, särskilt moränjordar, på berggrund av grönsten kan få andra egenskaper än på den mer vanligt förekommande granit-gnejsgruppens bergarter. I naturrelaterad litteratur omnämns ofta förekomsten av grönsten som gynnsam för vegetationen, med kännetecken som ädellövskog, artrikedom och granskog med hög bonitet.
  3. I geologin är grönsten en äldre term som ansetts vag. Termen "mafisk bergart" har ibland förordats. Engelskans "greenstone" (som även används i vissa andra språk) syftar ibland på amfibolit eller omvandlade mafiska bergarter, ibland på både grönsten och grönskiffer. Även tyska "grünstein" används något bredare än i svenskan.
  4. "Grönsten" är en etablerad term i arkeologi. Materialet i exempelvis stenyxor betecknas ofta med samlingsnamnet "grönsten" (mer sällan med det geologiskt formella namnet på bergarten).
  5. SAOB beskriver "grönsten" som en: "sammanfattande benämning på ett antal mörka, grönaktiga, basiska eruptivbergarter, såsom diorit, hornbländeskiffer, gabbro, diabas, hyperit, basalt, peridotit o. pyroxenit." I andra sammanhang brukar även porfyrit och amfibolit nämnas, men även gabbrodiorit, och mineralen klorit, epidot, albit, pyroxen, olivin och biotit (mörk glimmer).
  6. Grönsten består vanligen av mineralen amfibol, klorit, epidot och albit, av vilka de tre förstnämnda ger bergarten dess grönaktiga färg.
  7. Grönsten med tydlig skiffrig struktur kallas grönskiffer.
  8. Mark på berggrund av grönsten, som är mer basisk än annat urberg, kan få egenskaper som påminner om den kalkjord som exempelvis finns i södra Sverige. Genom sin ringa motståndskraft mot kemisk vittring ger grönsten upphov till produktiva jordar, exempelvis hyperitmarkerna i Värmland och Småland.
  9. En studie vid Linnéuniversitetet indikerar att en berggrund av grönsten ger upphov till jordar som gynnar ädellövskog och artrikedom, och att dessa marker är överrepresenterade i skyddad natur.
  10. Det uppmärksammas ofta att granskog kan få högre bonitet och kvalitet på grönstensmark. Ett exempel är den västvärmländska granskogen på hyperitmark. Detta grönstensbälte sträcker sig från norra Värmland genom landet ner till Skåne.
  11. Det har uppmärksammats att berggrund av grönsten kan innebära lägre radonhalter i brunnsvatten. "Grönsten" är dock ett vitt begrepp, och det kan vara svårt att ge generella riktlinjer.
  12. Slagna stenverktyg tillverkades under stenåldern ofta av material med finkorning kristallstruktur, som flinta, kalcedon eller obsidian, men även av grövre material som kvarts, kvartsit eller grönsten. Slipade stenverktyg tillverkades av grovkornig sten som basalt, ryolit, granit eller andra magmatiska bergarter, vars grova struktur gjorde dem lämpade att mala och slipa andra material, som växter och andra stenar. Många praktfulla stenyxor tillverkades just av grönsten.
  13. Hyperit, Grönsten och dess inverkan på skogsmark, 1921.
  14. Anna Karlsson, Samband mellan berggrund och vegetation – Grönstensområden och skyddad natur, Linnéuniversitetet, 2017. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.