Gul Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gul, varianter, uttal och böjningar av gul

Gul synonym, annat ord för gul, vad betyder gul, förklaring, uttal och böjningar av gul.

Synonymer till gul

Andra språk

Gul på Engelska

 • yellow - mustard yellow, yellow onion, the sun shines yellow

Hur används ordet gul

 1. Gul är en av de traditionella spektralfärgerna och det gula färgområdet omfattar olika gula färger/nyanser. I det standardiserade färgbeteckningssystemet NCS är gul en av sex elementarfärger och har beteckningen Y. I CMYK-systemet för subtraktiv färgblandning är gul (Y) en av de tre primärfärgerna. Gult är vanligt bland blommor, och gula jordpigment har hämtats ur jorden ända sedan forntiden. Som symbolfärg har gult både tydligt positiva och tydligt negativa innebörder. (källa)
 2. I svensk folktro trodde man förr att gulsot kunde ha orsakats av att en gul fågel hade flugit över ens obäddade säng på morgonen. Ett botemedel inom folkmedicinen var att äta någon del av en gul fågel, oftast en gulsparv. Det gick också bra att äta gul mossa, saffran, svavel, smörblommor, ägg eller något annat gult enligt principen att lika botar lika. Ibland kunde även avföring eller djurlöss förtäras som botemedel. Vid bortmätning användes en gul tråd och vid smörjning skulle man krypa genom en gul garnhärva. (källa)
 3. Gul sötväppling (Melilotus officinalis) är en ett- till tvåårig art i familjen ärtväxter. Den blir 30 till 150 cm hög och blommar från juli till september med gula små blommor i långa smala klasar som utgår från bladvecken. Stjälkarna är höga, kantiga, kala och har ett antal förgreningar. Bladen är små och tretaliga och tandade. Fröbaljan blir tre till fem mm tjock, är kal, gulbrun och tvärrynkad. (källa)
 4. CMYK är en färgmodell för fyrfärgstryck. Förkortningen står för de i den subtraktiva färgblandningen använda primärfärgerna Cyan, Magenta och gul (Yellow), med tillägg av svart (Key colour) för tillräcklig svärta. (källa)
 5. Gul middagsblomma (Carpobrotus edulis) är en flerårig isörtsväxt som ursprungligen kommer från kustnära områden i Sydafrika. Den gula middagsblommans bruna frukt är ätlig och i Sydafrika kallas växten Sour Fig ("surt fikon"). (källa)
 6. Gulärla (Motacilla flava) är en fågel av familjen ärlor i ordningen tättingar. Den delas upp i en mängd underarter och dess systematik är omdiskuterad och komplicerad. Idag bryts ofta östlig gulärla med sina fyra underarter ut som en egen art. Arten häckar över stora delar av tempererade palearktiska landmassan. Gulärlan påminner om sädesärlan, både till formen och beteendet. Den adulta fågeln har övervägande gul undersida och olivfärgad till grå ovansida, där honans fjäderdräkt är mattare. Fjäderdräkten skiljer sig mycket mellan de många underarterna, speciellt vad gäller teckningen på huvudet. (källa)
 7. Inom vägtrafiken används oftast triangelformade skyltar med röd bård och vit eller gul bakgrund (färg beror på land). På bakgrunden anges en symbol för vad skylten varnar för. Ibland kan en rektangulär tilläggstavla ange mer specifik information. (källa)
 8. De olika klyvningsmönster som finns beror först och främst på mängden gula samt dess distribution i den befruktade äggcellen. Den första uppdelningen man kan göra är den i holoblastisk- (fullständig) och meroblastisk- (ofullständig) klyvning. Holoblastisk klyvning äger rum när mängden gula är relativt låg medan merolecital klyvning äger rum när mängden gula är relativt hög. Ägg som genomgår holoblastisk klyvning är antingen isolecitala eller mesolecitala. Isolecitala ägg innehåller en väldigt liten mängd gul-ämne som är jämnt utspritt i hela ägget. Mesolecitala ägg har medelmycket gul-ämne, i förhållande till andra ägg, koncentrerat i äggets vegetativa pol. Ägg som genomgår meroblastisk klyvning kallas makrolecitala. Makrolecitala ägg har en stor mängd gul-ämne och delas in i telolecitala och centrolecitala ägg. Telolecitala ägg har sin gula i den vegetativa polen i motsats till centrolecitala ägg där den är placerad i mitten av ägget. (källa)
 9. Stjärna är en symbol som ofta har en positiv innebörd. Ofta är det en symbol för med religiöst ursprung och då kopplat till kristendom och Bibeln. En anledning till detta kan vara symboliken med den så kallade Betlehemsstjärnan, som enligt Bibelns berättelse syntes då Jesus föddes. På en gravsten syns det ibland en stjärnsymbol där det står vilket datum eller år personen föddes (och ett kors för det datum eller år personen dog). Betlehemsstjärnan har gjort stjärnor till en symbol för advent, Lucia och jul, en tid på året som på norra halvklotet förknippas med stjärnklara vinterkvällar. Man tänder adventsstjärna i fönstret, och i Luciatågen har stjärngossarna pinnar med "stjärnor" på. Högst upp i julgranen sätts ofta en stjärnsymbol, vilket bland annat besjungs i julsången "Raska fötter". En femuddig stjärna avbildas nästan alltid med spetsen uppåt. Det är också åt det håll som stjärnan brukar anses som positiv. I vissa fall avbildas den dock med spetsen nedåt men detta ogillas av många då det kan upplevas som en satanistisk symbol. Därför anses det av många som viktigt att stjärnan ska avbildas med spetsen uppåt för att undvika missförstånd, men det är inte alla som tänker på det, så det är inte ovanligt att adventsstjärnor hänger upp och ner i fönstren. Den vanligaste färgen är gul men även vit är en vanlig färg. Bakgrunden brukar ofta vara blå. Gul eller vit stjärna mot blå bakgrund får symbolik med stjärnor mot en himmel. Exempel med stjärnor på blå bakgrund kan ses på EU-flaggan som har gula stjärnor på blå bakgrund eller USA:s flagga som har 50 vita stjärnor på blå bakgrund, och symboliserar USA:s delstater. Stjärnor avbildas dock ofta i andra färger också. (källa)
 10. Bumblebee kan förvandla sig till en bil. I de äldre serierna och tecknade serierna är det en gul folkvagn men i filmen Transformers är Bumblebee en gul Chevrolet Camaro. I filmen Bumblebee är det åter en gul folkvagn. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.