Guldlist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder guldlist, varianter, uttal och böjningar av guldlist

Guldlist synonym, annat ord för guldlist, vad betyder guldlist, förklaring, uttal och böjningar av guldlist.

Vad betyder och hur uttalas guldlist

Guldlist uttalas guld|list och är ett substantiv.

Ordformer av guldlist

Singular

guldlist
obestämd grundform
guldlists
obestämd genitiv
guldlisten
bestämd grundform
guldlistens
bestämd genitiv

Plural

guldlister
obestämd grundform
guldlisters
obestämd genitiv
guldlisterna
bestämd grundform
guldlisternas
bestämd genitiv

Guldlist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet guldlist

  1. Dopfunten i gustaviansk stil är från 1700-talets slut. Den är snidad i trä och har en kvadratisk form. I funten finns en infälld skål av kolmårdsmarmor. Under 1800-talet målades funten om i grått och placerades mitt för altaret. 1976 framtogs de ursprungliga färgerna som är marmorering i grönt med röda mittfält samt guldlister. Dopfunten står numera i koret till höger om altaret. (källa)
  2. Redan 1841 hade han uppfunnit en hyvelmaskin. Ekmans verksamhet som industriman speglar en väsentlig sida av 1800-talets mer nyttobetonade arkitektur och strävan att skapa en för vårt klimat lämplig träarkitektur till rimliga kostnader. Från 1859 var han bosatt i Stockholm. Ekman lämnade på 1860-talet arkitektverksamheten för att helt ägna sig tillverkningen av trähus. Han anlade vid Kungsholmstorg i Stockholm en av Sveriges första mekaniska snickerifabriker 1858. Fabriken brann ner omkring 1865, men en ny byggdes på Kungsholmen, den så kallade Ekmans Mekaniska Snickerifabrik, som specialiserade sig på att tillverka prefabricerade hus, bland annat sommarvillor i schweizerstil. Det första företaget gick överstyr, men efter köp av mark 1878 från Ludvig Tydéns garveri på Jakobsberg på Södermalm startade Ekman där Mekaniska Snickeri Aktiebolaget Ligna. Detta företag tillverkade snickerier och guldlister, samt sågade och hyvlade trävaror. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.