Gult Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gult, varianter, uttal och böjningar av gult

Gult synonym, annat ord för gult, vad betyder gult, förklaring, uttal och böjningar av gult.

Vad betyder och hur uttalas gult

Gult uttalas gult [gu´lt] oböjligt och är ett substantiv.

Gult betyder:

Ordformer av gult

Singular

gult
obestämd grundform
gults
obestämd genitiv

Gult är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gult

  1. I svensk folktro trodde man förr att gulsot kunde ha orsakats av att en gul fågel hade flugit över ens obäddade säng på morgonen. Ett botemedel inom folkmedicinen var att äta någon del av en gul fågel, oftast en gulsparv. Det gick också bra att äta gul mossa, saffran, svavel, smörblommor, ägg eller något annat gult enligt principen att lika botar lika. Ibland kunde även avföring eller djurlöss förtäras som botemedel. Vid bortmätning användes en gul tråd och vid smörjning skulle man krypa genom en gul garnhärva. (källa)
  2. Grapefrukt (ibland vardagligt: grape, uttalat /'gräp/ eller /'gräjp/. Uttalas i finlandssvenskan /'grejp/ efter finskans greippi) (Citrus ×aurantium, paradisi-gruppen) är en hybrid i familjen vinruteväxter mellan apelsin (C. ×aurantium Sinensis-gruppen) och pompelmus (pomelo, C. maxima). Det är ett subtropiskt citrusträd som odlas för sin frukt. Frukten äts ofta rå eller dricks som juice. Trädet är grönt året om och blir ungefär 5–6 meter högt. Löven är långa, tunna och mörkgröna. De vita blommorna doftar starkt, är 5 centimeter stora och har fyra kronblad. Frukten har en diameter som varierar mellan 10 och 15 cm, gult skal och gult segmenterat fruktkött. Det finns odlade varianter med rött och rosa fruktkött. Den har fått sitt namn från engelskans grape (vindruva), då den växer i klasar precis som vindruvor. (källa)
  3. Gröngölingen är 30–36 cm lång och har ett vingspann på 45–51 cm. Den har mörkgrön ovansida, blekt ljus- till grågrön undersida och lysande gröngul övergump, vilket syns bra i den bågiga, ofta lite långsamma flykten. Båda könen har röd hjässa och nacke och svart mustaschstreck – hanen med en röd kärna i det svarta – som räcker frånäbben till bakom ögonen. Örontäckare, haka och strupe är däremot vitaktiga. Vingarna är vattrade i brunsvart, gult eller brunvitt. Stjärtfjädrarna är gröngrå med svartaktiga ränder. Underarten sharpei på Iberiska halvön skiljs främst genom att den saknar svart runt ögat. (källa)
  4. Grönsångaren är ungefär 11 till 13 centimeter lång, har ett vingspann på 19 till 24 centimeter och väger ungefär 8 till 13 gram. Ovansidan är grön och bröstet gulvitt. Den har vit buk, gul strupe och gult ögonbrynsstreck. Honor och hanar har samma färger. Visuellt kan man skilja den från gransångaren och lövsångaren på dess klarare färger, långa vingar och kortare men bredare stjärt. Men framförallt skiljs den ifrån dessa två på sin arttypiska sång. (källa)
  5. Guling är ett i socialistiska kretsar använt öknamn på medlem av arbetsgivarvänlig förening, till exempel det av Josef Nilsson 1899 bildade Svenska arbetareförbundet. Namnet har ibland ansetts ha samband med slagordet "Gula faran", anses ha sitt ursprung i de kristna arbetarsammanslutningar som uppstod i Frankrike på 1890-talet. Dessa gula fackföreningar sysslande med sparkasseverksamhet och dylikt men ville ej engagera sig i arbetskonflikter. De sammanslöt sig 1904 i Fédération nationale des jaunes. Namnet uppstod därigenom att de valde gult till sin färg, då de inte ville associera sig med de röda fackföreningarna som använde den röda färgen. (källa)
  6. Den adulta hanen har gult huvud, streckad brun rygg, kastanjebrun övergump och gul undersida. I andra dräkter är den liknande tecknad men i mindre intensiva färger. Gulsparven är vanlig i öppna biotoper med enstaka buskar eller träd. Sången är ganska karaktäristisk, men liknar tallsparvens. Tallsparven är för övrigt en nära släkting, och de kan ibland hybridisera och få fertil avkomma. (källa)
  7. Gul är en av de traditionella spektralfärgerna och det gula färgområdet omfattar olika gula färger/nyanser. I det standardiserade färgbeteckningssystemet NCS är gul en av sex elementarfärger och har beteckningen Y. I CMYK-systemet för subtraktiv färgblandning är gul (Y) en av de tre primärfärgerna. Gult är vanligt bland blommor, och gula jordpigment har hämtats ur jorden ända sedan forntiden. Som symbolfärg har gult både tydligt positiva och tydligt negativa innebörder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.