Gunstig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gunstig, varianter, uttal och böjningar av gunstig

Gunstig synonym, annat ord för gunstig, vad betyder gunstig, förklaring, uttal och böjningar av gunstig.

Vad betyder och hur uttalas gunstig

Gunstig uttalas gunst|ig och är ett adjektiv -t -a.

Gunstig betyder:

Ordformer av gunstig

Böjning (i positiv) gunstig en ~ + subst. gunstigt ett ~ + subst. gunstiga den/det/de ~ + subst. gunstige den ~ + mask. subst.

Gunstig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet gunstig

  1. Ordet lever kvar i svenskan i utvidgad form i ord som till exempel fanjunkare, hovjunkare, lantjunkare och kammarjunkare. I Sverige kan ordet även utnyttjas som skämtsam benämning om ung man - "gunstig junker". (källa)
  2. När Arne är ute och går med Birgit på Djurgården blir han upptäckt av ryttarinna som känner igen honom. Hon återvänder till stallet och det framgår att det är Arnes syster som gjort upptäckten. Fadern som är där muttrar något om att gunstig herrn har behagat komma hem igen. En cirkus har kommit till staden och i dess släptåg finns en gårdsmusikant Müller. Stallmästaren säger till fotograf Dahlgren som kommit dit att Müller alltid tycks vilja vara i stallet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.