Höjning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder höjning, varianter, uttal och böjningar av höjning

Höjning synonym, annat ord för höjning, vad betyder höjning, förklaring, uttal och böjningar av höjning.

Synonymer till höjning

Vad betyder och hur uttalas höjning

Höjning uttalas höj|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av höjning

Singular

höjning
obestämd grundform
höjnings
obestämd genitiv
höjningen
bestämd grundform
höjningens
bestämd genitiv

Plural

höjningar
obestämd grundform
höjningars
obestämd genitiv
höjningarna
bestämd grundform
höjningarnas
bestämd genitiv

Höjning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Höjning på Engelska

  • raise, increase

Hur används ordet höjning

  1. Havets vattennivå är inte helt konstant utan har ökat 16 cm mellan år 1900-2000, med en ungefärlig ökning på 1,7 mm/år under 1950-2010, mest på grund av expansion av vattnet på grund av ökande temperatur, och på grund av smältande glaciärer. Men när vattnet värms upp expanderar det. Det finns oro för en snabbare höjning på grund av global uppvärmning och snabbare avsmältning av glaciärer. Det skulle skapa både enorma byggkostnader, och översvämningskatastrofer bl.a. för att havsytan tillfälligt och lokalt kan stiga flera meter i samband med orkaner (högst 1 m i Sverige). Enligt en beräkning som gjorts av en tillsatt kommitté (som återges på engelska i artikeln Sea level rise) kommer havsnivån att ligga 0,1-0,8 meter högre år 2100 jämfört med år 1990. Det finns osäkerhetsfaktorer i beräkningen. (källa)
  2. Havsnivåhöjning är en ökning av den globala havsnivån. (källa)
  3. Preboreal tid kallas perioden som inföll cirka 9700–8500 f.Kr., närmast efter den senaste istiden och efter perioden Yngre dryas. Klimatet blev snabbt mildare efter den föregående periodens låga medeltemperaturer. Av detta följde att världshavens yta höjdes, inlandsisarna krympte samtidigt som den isostatiska landhöjningen tilltog i stora delar av Skandinavien. Östersjön genomgick den fas som kallas Yoldiahavet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.