Hackelsemaskin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hackelsemaskin, varianter, uttal och böjningar av hackelsemaskin

Hackelsemaskin synonym, annat ord för hackelsemaskin, vad betyder hackelsemaskin, förklaring, uttal och böjningar av hackelsemaskin.

Vad betyder och hur uttalas hackelsemaskin

Hackelsemaskin uttalas hack|else|mask|in och är ett substantiv.

Ordformer av hackelsemaskin

Singular

hackelsemaskin
obestämd grundform
hackelsemaskins
obestämd genitiv
hackelsemaskinen
bestämd grundform
hackelsemaskinens
bestämd genitiv

Plural

hackelsemaskiner
obestämd grundform
hackelsemaskiners
obestämd genitiv
hackelsemaskinerna
bestämd grundform
hackelsemaskinernas
bestämd genitiv

Hackelsemaskin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hackelsemaskin

  1. Fria ytor på loftgolvet kunde utnyttjas för tröskning med slaga och för uppställning av en hackelsemaskin. (källa)
  2. I Arvika sker montering av hjullastare i storlekarna L60, L70, L90, L110, L120, L150, L180, L180HL (highlift), L220, L260 och L350. Tillverkning av ramar till maskinerna görs även i Arvika. Det är cirka 1050 fast anställda i Arvika, ej medräknat inhyrd personal. Grunden till vad som idag är Volvo CE i Arvika är något som från början var en smedjerörelse för tillverkning av hackelsemaskiner och plogar redan 1885 grundad av Per Andersson. 1899 bildas AB Arvika Werkstäder som 1916 omvandlas till Arvikaverken AB för att utvidga företaget. Volvo går in som helägare i företaget 1995 och därmed ges företagsnamnet Volvo Construction Equipment. Tillverkningen av hjullastare har varit en del av Volvokoncernen sedan 1954. Volvos huvudfabrik för all tillverkning av hjullastare finns i Arvika, där den första hjullastaren tillverkades 1970. (källa)
  3. Verkstaden grundades 1880 av Johan Vigström, som då anlade en liten reparationsverkstad vid ångkvarnen i Fole. 1881 flyttade han hem verkstaden till sin gård i Ringvide och bildade samma år bolaget Fole Mekaniska Verkstad. Verksamheten expanderade snabbt och 1884 uppfördes nya verkstadslokaler på annat håll i Fole. Till en början tillverkades främst radsåningsmaskiner och hästräfsor. Tidigt blev hackelsemaskiner en viktig produkt men även sågbänkar, bandsågar och kvarnverk. Lokomobiler togs också tidigt upp i produktionen, Fole kom att bli den fjärde största tillverkaren av lokomobiler i Sverige. 1894 började man även tillverka järnvägsvagnar för Gotlands järnvägs, och i samband med det flyttade man verksamheten från Fole till Visby, där de nya verkstadslokalerna invigdes 1895. 1904 ombildades verkstaden till aktiebolag. Under början av 1900-talet expanderade tillverkningen av järnvägsvagnar, man levererade vagnar bland annat till Stockholm–Rimbo Järnvägsaktiebolag och Mellersta Östergötlands Järnväg (MÖJ). 1908 råkade dock verkstaden i ekonomiska problem och gick 1909 i konkurs. Konkursförvaltaren kom att driva verksamheten vidare i liten skala men hade svårt att hitta en köpare för verksamheten. 1911 köpte dock Patrik Lilja upp verkstaden och startade 1912 Fole Nya Mekaniska Verkstad. Bolaget ombildades 1914 till Fole verkstadär, J. P. Lilja och Co.. Sedan Patrik Lilja avlidit 1928 lades verksamheten ned 1929. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.