Halt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder halt, varianter, uttal och böjningar av halt

Halt synonym, annat ord för halt, vad betyder halt, förklaring, uttal och böjningar av halt.

Synonymer till halt

Hittade 2 varianter av ordet halt:

Vad betyder och hur uttalas halt

Halt uttalas halt och är ett adjektiv; n. halt, -a.

Ordformer av halt

Böjning (i positiv) halt en ~ + subst. halt ett ~ + subst. halta den/det/de ~ + subst. halte den ~ + mask. subst. Komparation haltare en/ett/den/det/de ~ + subst. haltast är ~ haltaste den/det/de ~ + subst.

Halt1 är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Vad betyder och hur uttalas halt

Halt uttalas halt interjektion.

Halt betyder:

Ordformer av halt

Ordform(er) halt interjektion

Andra språk

Halt på Engelska

  • limping, lame - walking unevenly as a result of an injured leg
  • halt - stop
  • content, percentage - the proportion of a substance in a mixture, sulphur content, the gold content of an alloy

Hur används ordet halt

  1. Gabbro består i huvudsak av kalciumrik plagioklas och pyroxen. Gabbro har en hög halt (20 till 65 %) mörka mineral såsom pyroxen, hornblände och olivin. Plagioklas är ljusare, och syns som vita fläckar eller linjer i den mörkare omgivningen. Om andelen mörka mineral överstiger 65 % övergår gabbro till peridotit. (källa)
  2. Maträtten är skonsam för magen och kan ingå i olika sjukdieter, men ingår också ofta i den vanliga frukosten. Gröt är en ganska mager maträtt med hög halt av kolhydrater. (källa)
  3. Guanofosfat har genom urlakning förlorat sin halt av lösliga salter, bland annat nästan allt kväve, och består i huvudsak av olösligt kalciumfosfat. Då det därför ej är användbart som gödningsmedel utan vidare behandling, företas en omvandling till superfosfat genom behandling med svavelsyra. Dess värde beror på halten av fosforsyra och på halten av järn- och aluminiumoxid, samt lätt sönderdelade silikater. De senare bör hålla lägsta möjliga halt p.g.a. dess skadliga inverkan på superfosfaten. (källa)
  4. En vanlig gurka består till cirka 96 procent av vatten. Det övriga är mest cellulosa (kostfiber). Cellulosa kan inte brytas ner av människans matsmältning, och energiinnehållet i gurka blir därför lågt: 59 kJ (14 kcal) per 100 g gurka. Gurka har en ringa halt av C-vitamin (askorbinsyra). (källa)
  5. inte nog med att den är extremt hal, dessutom kan den vara svår att särskilja från avsevärt mindre halt väglag. (källa)
  6. Halkkörning är ett obligatoriskt moment vid körkortsutbildning för personbil. Man får pröva på att köra bil på halt väglag och att bromsa kraftigt, både vid halt väglag och vid torrt väglag. Oftast sker panikbromsningen både med ABS-bromsarna inkopplade och utan ABS-funktion. Man ska också göra övningar som visar hur svårt det är att styra bilen i hög hastighet. En av de första halkbanorna var Olofströms trafikövningsplats. Det var Volvo i Olofström som byggde och startade halkbanan i samband med att det blev obligatoriskt med halkmomentet i Sverige. Halkkörningen är till skillnad från kunskapsprovet och förarprovet inte ett prov utan endast ett led i körkortsutbildningen. Halkkörning är numera en del av det obligatoriska momentet 'risktvåan'. (källa)
  7. Med halt (uttal , icke  ) menas mängden av ett visst innehåll. Det uttrycks ofta som ett procent-tal. Det har därvid betydelse huruvida mängden av substansen avser volym eller vikt, vilket är avgörande för tolkningen av angiven halt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.