Halvdokumentär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder halvdokumentär, varianter, uttal och böjningar av halvdokumentär

Halvdokumentär synonym, annat ord för halvdokumentär, vad betyder halvdokumentär, förklaring, uttal och böjningar av halvdokumentär.

Vad betyder och hur uttalas halvdokumentär

Halvdokumentär uttalas halv|doku|ment|är och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av halvdokumentär

Böjning (i positiv) halvdokumentär en ~ + subst. halvdokumentärt ett ~ + subst. halvdokumentära den/det/de ~ + subst.

Halvdokumentär är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet halvdokumentär

  1. Johanna och Leif (1972), Håkan Ohlssons Förlag. Fotograf Per Söderberg. En halvdokumentär bildberättelse med anledning av att döden aktualiserades när Leif, familjens granne och vän gick bort. En barnbok där döden finns med som en del av livet men inte så katastrofal som när en förälder dör. (källa)
  2. Under tiden Kiarostami spelade in Koker-trilogin gjorde han också Nema-ye nazdik (1990, även känd som Close-Up), en halvdokumentär historia om en man som lurade till sig fördelar från en familj i Teheran genom att påstå sig vara Makhmalbaf. Filmens huvudroll spelas av bedragaren själv. (källa)
  3. Lasse Westman är född i byn Nysved, Sunne församling (Z), (numera i Östersunds kommun). Hans mor hade hönseri och fick i mycket bidra till familjens försörjning. Enligt egen uppgift blev han mycket tidigt intresserad av bild genom en farbror som var missionär och visade skioptikonbilder vilket inspirerade till att den unge Lasse gjorde egna små "filmer" av ihopklistrade seriestrippar. Han började tidigt arbeta som typograf och började rita skämtteckningar för bland annat tidskrifterna Lektyr, Se och Expressen med signaturen Dubbelwe. Arvodena gjorde att han kunde komma in på konstskola vid Stiftelsen Kursverksamheten och senare vid Beckmans konstskola. 1964 kom han i kontakt med författaren Sven Wernström och tillsammans gjorde de en film för en tävling i TV. Resultatet blev filmen "Vad sa kinesen?". För vinstpengarna köpte han en egen filmkamera av märket Paillard som kommit att hänga med honom under åren. Sin första egna film, en halvdokumentär, gjorde han om sin son Pierre (f. 1959) "Var har du varit? - Ingenstans - Vad har du gjort? - Ingenting". Han fick in en fot vid TV där han kom i kontakt med Lars Bäckström (f. 1926), som tidigare varit verksam i Uppsala Studenters Filmstudio, och som enligt Lasse W. betytt mycket för svensk kortfilm. Med Sven Wernström reste han till Kuba 1966 och gjorde en serie filmer. Till del finansierades filmandet av skriva reportageartiklar för Lektyr och teckningar för Se. Han gick sedan Dokumentärfilmskolan 1967 och kom att göra en serie filmer i Afrika. Enligt utsaga fick han sparken från TV för filmen "Löpande band" 1969 som skildrade arbetsförhållandena vid L M Ericsson. (källa)
  4. Författaren Carl-Henning Wijkmark jämför tjugotalets tyska krigsromaner: "... Ernst Glaesers 'Jahrgang 1902' (1928), Ludwig Renns 'Krieg' (samma år), Erich Maria Remarques 'På västfronten intet nytt' ('Im Westen nichts neues' (1929)). Ingen av dem fullödig litteratur: när de inte är primitivt deskriptiva är de mer eller mindre förljugna, sentimentaliserade, genomdränkta med ideologi - och ingen av dem kan i kraft och sanning mäta sig med Ernst Jüngers 'In Stahlgewittern' (1920), som är skriven i halvdokumentär dagsboksform, det är som om krigsupplevelsens våldsamhet hos en författare av Jüngers resning sprängde den bräckliga tyska romanformen.". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.