Hammarslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hammarslag, varianter, uttal och böjningar av hammarslag

Hammarslag synonym, annat ord för hammarslag, vad betyder hammarslag, förklaring, uttal och böjningar av hammarslag.

Vad betyder och hur uttalas hammarslag

Hammarslag uttalas hammar|slag och är ett substantiv.

Ordformer av hammarslag

Singular

hammarslag
obestämd grundform
hammarslags
obestämd genitiv
hammarslaget
bestämd grundform
hammarslagets
bestämd genitiv

Plural

hammarslag
obestämd grundform
hammarslags
obestämd genitiv
hammarslagen
bestämd grundform
hammarslagens
bestämd genitiv

Hammarslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hammarslag

  1. Nu måste smeden arbeta snabbt. Järnen tas snabbt från ässjan till städet, och med några lätta hammarslag knackas ytorna mot varandra så att flussmedlet pressas ut och metallen får kontakt. Fogen är ännu inte så stark och kanske inte helt sammanfogad, så järnet läggs i elden igen, och proceduren upprepas till dess att vällen är klar. Sammanfogning kan även ske genom pressning eller valsning. (källa)
  2. Kontaktlim är en limtyp där de ytor som ska sammanfogas först förses med ett lager lim som får torka utan sammanläggning av de delar som ska sammanfogas. Först när limlagren är fullständigt torra läggs delarna samman, varvid de limbestrukna ytorna genast hugger tag i varandra. Helst ska delarna efter sammanläggningen pressas hårt mot varandra genom hammarslag eller på annat sätt. (källa)
  3. Med hjälp av en puns och lätta hammarslag skulpterade bronshantverkarna fram mönstren på olika föremål, till exempel myntstamp. En del forskare anser dock att den ornamentik som anses som punsad i själva verket först är utförd i vax och därefter ingjutits i föremålet. Punsning har utförts till den största delen av ornamentiken på bronsföremål under bronsåldern. (källa)
  4. Smide är en process där en metall bearbetas så att plastisk deformation uppstår. Plastisk deformation innebär att man flyttar om i strukturen av atomer och molekyler i metallstycket. Det finns två typer av smide, kallsmide och varmsmide. Idag förekommer kallsmide hos plåtslagaren. Generellt så läggs metallstycket på ett städ och med hjälp av hammarslag förändrar man materialets inre struktur och därmed uppnår materialet den form smeden vill ha. (källa)
  5. Smidning,,, eller alternativt smide är den ursprungliga metallformningsoperationen, med vilken metallämnet formas och ämnets inre (kristall)struktur bearbetas med hammarslag eller presslag mellan pen och städ. Enligt historiska källor utvecklades kunskapen inom smidning först i fjärran östern och i Asien , och den användes för att framställa olika redskap och vapen i metall. Eftersom smidda detaljer kan ha en bra kombination av styrka och seghet kan nätta detaljer tillverkas. Tvärsnittsarean, A, minskas under smidning under slag tvärs ämnets längdsriktning. Motsatsen benämns stukning. Metallindustrin använder idag både friformsmidning, mellan pen och städ, samt sänksmidning mellan två matriser (slutna verktyg). Vid friformsmidningen flyter materialet plastiskt både i längs och tvärsled. Materialets utbredning tvärs smidets längsriktning benämns bredning. Hur bredningen påverkas av processparametrar finns beskrivet i litteraturen. Inverkan av processparametrarna på strukturomvandlingen inuti smidesämnet har också undersökts. (källa)
  6. Automatkörnaren är en vidareutveckling av körnaren, som inte kräver något hammarslag. Kraften som behövs för att göra körnslaget, kommer i stället från en inbyggd fjäder. Själva körnarspetsen ärörligt inbyggd i ett skaft, som man trycker mot objektet, sedan man siktat in sig. Spetsen fjädrar då in och bygger upp ett fjädertryck, som vid vidare intryckning utlöses med en smäll, mot bakänden på spetsen. Användbart särskilt på ytor som inte "svarar" ordentligt. (källa)
  7. Operan innehåller talad dialog och Philidor var uppfinningsrik för att musikaliskt illustrera klangen av hammarslag på städ, ljudet av en hästpiska, ett åsneskri och klockspel. Verket hade premiär den 22 augusti 1761 på Opéra-Comique i Paris och blev en stor succé. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.