Handla synonym, annat ord för handla, vad betyder handla, förklaring, uttal och böjningar av handla.

Synonymer till handla

Vad betyder och hur uttalas handla

Handla uttalas handla och är ett verb -de.

Ordformer av handla

Aktiv

handla
infinitiv
handlar
presens
handlade
preteritum
handlat
supinum
handlande
presens particip
handla
imperativ

Passiv

handlas
infinitiv
handlas
presens
handlades
preteritum
handlats
supinum

Perfekt particip

handlad en
~ + subst.
handlat ett
~ + subst.
handlade den/det/de
~ + subst.

Handla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Handla översättning

Engelska

act, take action, do
some sort of action must be taken at once
buy, shop
trade in timber, shop in a supermarket
deal with, be about
have as a subject, treat, it', s just propaganda, the book is about Indians

Hur används ordet handla

  1. Speciellt i början handlar det mycket om den opålitliga berättaren, den som leder åskådaren på villovägar. Som den där scenen hos psykologen där en voice over får oss att tro att det ska handla om terapeuten, låter oss följa henne ett tag, men sedan sätter patientens liv i fokus. Eller som får oss att se på samma sekvens ur olika perspektiv. Den som är hjälte i en människas ögon är en skurk i en annans. Ja, sådant. Basalt, visst, men för den manusintresserade finns ändå en hel del stoff att suga på. (svt.se)
  2. Field recording, eller fältinspelning som det heter på svenska, är ett brett begrepp som avser processen att spela in ljud utanför en studios “kontrollerade gränser”. Det kan vara naturliga ljud som smattrande regn, fågelkvitter, vinden som susar i träden. Likväl kan det handla om ljud framkallade av människan som fotsteg, ett telefonsamtal eller ett tåg som svischar förbi. Några användningsområden för fältinspelning är forskning, film, radio, TV, spel och musik. Tidiga musikgenres där fältinspelningar spelat en viktig roll är bland annat musique concrète, avant-garde och experimentell musik. I takt med att inspelningsgsprocessen blivit mer tillgänglig, idag kan i princip alla med en mobiltelefon spela in ljud, har just fältinspelningar växt i popularitet och hörs i alla möjliga musikgenres. (idg.se)
  3. En gatufest är en fest arrangerad på offentlig plats. Det kan handla om stora fester där en eller flera gator har spärrats av för fordonstrafik, till exempel då en kommun firar ett jubileum, en sportförening firar en seger eller en berömd person kommer på besök. Termen används emellertid också som eufemism av politiska aktivister som utan myndigheternas tillstånd anordnar mer eller mindre våldsamma manifestationer på offentlig plats. (wikipedia.org)
  4. När man delar in folk efter ålder handlar det ofta om "dagens ungdom" och att "det var bättre förr". Men kan lika väl handla om ”vi måste se framåt”. De är tydliga klyftor i vårt samhälle mellan generationerna. Man ser ofta olika på saker i samhället och ungdomar känner ofta en lång distans till de äldre. Samhället utvecklas ständigt och därför är det förståeligt att ungdomar och äldre generationer inte är speciellt lika varken i teori eller praktik. (wikipedia.org)
  5. Girighet bör inte blandas ihop med sparsamhet. En kreativ person kan exempelvis tillverka egna julklappar eller fynda på rea, medan en girig person kan undvika att handla julklappar överhuvudtaget. En girig person tänjer gärna orealistiskt mycket på gränserna och får oftast ett dåligt rykte för sin snikenhet bland sina anhöriga. (wikipedia.org)
  6. Antagning till grundskola sker ofta med flexibel skolstart, när föräldrar eller inträdesprov avgör när barnen skall börja skolan. Längden på grundskolan varierar mycket mellan olika länder. I Sverige är skolplikten nioårig, men detta är inte regel i alla länder. När man på global nivå talar om alla barns rätt till grundskola brukar det handla om en femårig grundskoleutbildning. (wikipedia.org)
  7. Gränshandel är handel som sker över gränsen till andra länder. Oftast används ordet när privatpersoner gör det för att dra nytta av skillnader i moms, skatt och andra faktorer som styr priset. Mängden gränshandeln varierar därför över tid eftersom skillnader i valutor och pris påverkar hur mycket en person tjänar på att handla i ett annat land. (wikipedia.org)
  8. Peppar har odlats bland annat på Malabarkusten och i Kerala i Indien under många tusen år och på 300-talet f kr på Alexander den stores tid hittade pepparn till Europa där den snabbt blev populär. Pepparn introducerades på Java av indiska emigranter på 100-talet f Kr. Araberna övertog handeln och bildade ett handelsmonopol som hemlighöll pepparns ursprung. Kryddan skeppades från Indien och fördes med karavan över den Arabiska halvön. Under tidig medeltid fick Venedig ensamrätt att handla med araberna och det redan höga priset på peppar steg ytterligare. Uttryck som ”pepprade priser” och en stenrik ”pepparsäck” uppkom under den tiden och används fortfarande. I och med att portugisen Vasco da Gama hittade sjövägen till Indien övertog Portugal handeln med peppar och övriga kryddor från Asien. Holländarna och därefter England tog i tur och ordning över handeln. (wikipedia.org)
  9. En systemknäckande hackare benämns dock med ett tydligare ord knäckare eller crackare (engelska: cracker). En sådan arbetar med att ta sig förbi olika former av säkerhetsspärrar i datorsystem. Det kan handla om att ta sig in i ett datornätverk eller bryta kopieringsskydd. En knäckare verksamhet kan vara både laglig och olaglig. En laglig knäckare kan till exempel arbeta med att granska ett säkerhetssystem i syfte att hitta brister åt en uppdragsgivare. (wikipedia.org)
  10. Butik, affär eller äldre handelsbod är en lokal avsedd för detaljhandel. I en butik av äldre modell finns varorna bakom en disk, där personalen samlade ihop varorna åt kunderna. I en självbetjäningsbutik kan kunden vandra runt mellan varorna, och betalar i en kassa. Självbetjäningsbutiker för dagligvaror kallas snabbköp. En flaggskeppsbutik är en kedjas största eller mest marknadsförda butik, ofta med kedjans hela varusortiment och ofta belägen på en framträdande adress, i Stockholm t.ex. i den så kallade gyllene triangeln. I många branscher har de fysiska butikerna allt mer fått konkurrens från inköp gjorda över Internet. En klädbutik eller klädaffär är en butik där man kan handla kläder, såsom jackor, byxor och tröjor. Många klädbutiker är försedda med provhytter. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Handla Synonymer Betyder Uttal