Hank Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hank, varianter, uttal och böjningar av hank

Hank synonym, annat ord för hank, vad betyder hank, förklaring, uttal och böjningar av hank.

Vad betyder och hur uttalas hank

Hank uttalas hank och är ett substantiv -en -ar  vidjeband för hopfästning av störarna i en gärdsgård; hank och stör hägnad, gränser  hängare i rock el. handduk.

Ordformer av hank

Singular

hank
obestämd grundform
hanks
obestämd genitiv
hanken
bestämd grundform
hankens
bestämd genitiv

Plural

hankar
obestämd grundform
hankars
obestämd genitiv
hankarna
bestämd grundform
hankarnas
bestämd genitiv

Hank är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hank

  1. En hankgärdesgård består av parvis uppsatta lodräta störar av gran (på Gotland ene) som hålls ihop av vidjeband som kallas hank. Mellan störparen sätts snedställda gärdslen (gotländska troder), vilket är kvistade toppar från gran på omkring 4 meter. Gärdslets tjockända vilar på den översta hanken. I senare tid började man även binda fast gärdslen i störpar med vidjor, huvudsakligen av grangrenar. Vidjorna bands med olika täthet och i olika varianter runt störparet. När ståltråden blev vanlig på den svenska landsbygden ersattes vidjorna ibland av ståltråd, men de gärsgårdar som reses numera reses ofta i kulturhistoriskt eller dekorativt syfte och då används metoden med vidjor. (källa)
  2. Hank är en ring eller ögla (bestående av vriden gren, vidja, rep, band, järntråd och dylikt) som något hängs upp eller hakas fast i. Störarna i gärdesgårdar sammanbinds traditionellt med hankar, tillverkade av smala grenar av gran eller en, som före användningen basas över eld för att bli böjliga. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.