Hedersman Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hedersman, varianter, uttal och böjningar av hedersman

Hedersman synonym, annat ord för hedersman, vad betyder hedersman, förklaring, uttal och böjningar av hedersman.

Vad betyder och hur uttalas hedersman

Hedersman uttalas heders|man och är ett substantiv, böjs som ¹man.

Ordformer av hedersman

Singular

hedersman
obestämd grundform
hedersmans
obestämd genitiv
hedersmannen
bestämd grundform
hedersmannens
bestämd genitiv

Plural

hedersmän
obestämd grundform
hedersmäns
obestämd genitiv
hedersmännen
bestämd grundform
hedersmännens
bestämd genitiv

Hedersman är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet hedersman

  1. Hans rollfack var den enkle hedersmannen, genom sitt breda gemyt och sin personliga pondus levandegjorde han en rad genuint finländska typer. Lindhs glansroller var kamrer Svennberg i Inspektorn på Siltala och Larsson i Regina von Emmeritz. (källa)
  2. "...all upptänklig list, påfunder och egenytta" och dessutom brutit 1767 års kontrakt, dessutom: "har denne löfblad esomoftast emot mig brukat dels uppenbarliga, dels hemliga ränker och lister, ändock har jag i hans troftighet upptagit och gjort mycket godt, både med särskilda pjeser upptagande, hvarigenom han vunnit vackra penningar, frihet lämnat, utan har jag ock under hans hustrus barnsängar i landsorterna icke allenastlåtit henne fritt få njuta sitt gage, enligt kontraktet, under hela barnsängstiden, utan ock till öfverflöd begåfvat henne med vackra skänker, men likafullt är hon äfven så uppstudsig som mannen, hvilken är äfvenså mäktig att förleda sin hustru, som han försökt på på ett illistigt sätt, att för alla mina välgärningar stämpla lifvet av mig i Åbo 1761, så framt förnuftigare hedersmän det igenom sin vitterhet icke förekommit och tillika lagt grunden till Löblads påsyftade list för en klar dag.". (källa)
  3. Bland Norrbys rent komiska roller kan nämnas Jeppe Berg i Erasmus Montanus, Klockare i Ambrosius och Surkart i Mycket väsen för ingenting. Bland övriga roller på de kungliga scenerna kan nämnas Sansquartier i Nya garnison, Argante i Scapins skälmstycken, Mathurin i Herr Perrichons resa, Peponet i Så kallade hedersmän, Markis Montefiore i Don Cesar de Bazano, Alain i Fruntimmersskolan, Brimborius i Föreningsfesten, Överläkaren i Fregattkaptenen, Dödgrävaren i Hamlet, den gamle betjänten Boman i Mellan fyra ögon, François i Sällskap där man har tråkigt, Husägaren i Advokaten Knifving och den gamle korrekturläsaren Persson i Sveas fana. I den sistnämnda tog han den 7 december 1892 avsked av publiken efter en 58-årig teaterbana. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.