Helrim Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder helrim, varianter, uttal och böjningar av helrim

Helrim synonym, annat ord för helrim, vad betyder helrim, förklaring, uttal och böjningar av helrim.

Vad betyder och hur uttalas helrim

Helrim uttalas hel|rim och är ett substantiv -met; pl. helrim, best. pl. -men.

Ordformer av helrim

Singular

helrim
obestämd grundform
helrims
obestämd genitiv
helrimmet
bestämd grundform
helrimmets
bestämd genitiv

Plural

helrim
obestämd grundform
helrims
obestämd genitiv
helrimmen
bestämd grundform
helrimmens
bestämd genitiv

Helrim är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet helrim

  1. Det rör sig alltså om en i isländsk folktro ganska typisk "versduell". Den levande Torstein överträffar sin döde namne på så sätt att hans strof har fler kenningar, och där den döde har använt skothendingar har den levande på motsvarande ställen aðalhendingar, varför varje helmingr avslutas med helrim. (källa)
  2. Hur runhenda uppstod är en omdiskuterad fråga som är långt ifrån avgjord. Klart är att genom att byta ut komplicerade inrim mot helrim i slutet av raderna kunde inte bara rimmen utan också syntaxen göras enklare. Åke Ohlmarks antyder i kommentaren till sin översättning av Skallagrims Hämndvisa, att det kanske var just här och nu som runhenda skapades: "Såväl ändrimmen som den genom dem enkla syntaxen har i hög grad bidragit till mnemotekniken – kanske kan över huvud denna första förekomst av runhendan förklaras just av den nämnda situationen." Skallagrim skulle med andra ord ha infört runhenda för att vara säker på att de skräckslagna kungsmännen skulle komma ihåg strofen. (källa)
  3. Skald-Hall är också intressant därför att han, enligt Finnur Jónsson, tycks ha varit den förste som tillåtit sig att uppta nya ordformer och ett nytt uttal. Han rimmar exempelvis fyst utan r (vilket Sturla Tordsson också gjorde 20 år senare) och han låter bit- vara helrim till rít. Han använder också pluralformen skerðundar (f. skerðendr). Skald-Hall står med andra ord på gränsen mellan norröna och isländska. (källa)
  4. Finnur Jónsson ansåg det vara troligt att runhendan utvecklats ur inhemska versformer och att man därför inte behövde förutsätta inflytande från anglosaxisk eller latinsk diktning. Införandet av ändrim innebar en förenkling av verstekniken, menade han. De traditionella versmåttens största svårighet låg i inrimmen, men om dessa byttes ut mot helrim i slutet av raderna kunde också syntaxen göras enklare. Att det varit enkelhet som både Skallagrim och sonen Egil eftersträvat då de använde runhenda framgår nog av sammanhanget. Kanske är det så, spekulerade Finnur Jónsson, att runhenda särskilt kan knytas till Skallagrims och Egils ätt. Björn hitardalskämpen tillhörde ju samma släkt, och Gunnlaug ormstunga bodde nära den skallagrimska ättegården Borg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.