Huvudavtal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvudavtal, varianter, uttal och böjningar av huvudavtal

Huvudavtal synonym, annat ord för huvudavtal, vad betyder huvudavtal, förklaring, uttal och böjningar av huvudavtal.

Vad betyder och hur uttalas huvudavtal

Huvudavtal uttalas huvud|av|tal och är ett substantiv.

Ordformer av huvudavtal

Singular

huvudavtal
obestämd grundform
huvudavtals
obestämd genitiv
huvudavtalet
bestämd grundform
huvudavtalets
bestämd genitiv

Plural

huvudavtal
obestämd grundform
huvudavtals
obestämd genitiv
huvudavtalen
bestämd grundform
huvudavtalens
bestämd genitiv

Huvudavtal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet huvudavtal

  1. Den allmänna regleringen av dessa frågor genom avtal eller sed innebar ett successivt närmande av parterna i fråga om att saklig grund var brukligt vid uppsägning. Denna samsyn bröts dock 1932, då arbetsdomstolen slog fast att detta endast gällde om det explicit överenskommits genom kollektivavtal. Därefter och fram till LAS införande har uppsägningsrätten fortsatt reglerats i lokala och centrala avtal, bland annat huvudavtalet från 1938 varigenom arbetsgivaren blev skyldig att ange skäl för uppsägning. (källa)
  2. Nämnda "arbetsfredslagar" kompletteras av det år 1938 mellan Landsorganisationen, LO, och Arbetsgivarföreningen, SAF, slutna s.k. huvudavtalet (Saltsjöbadsavtalet), som innehåller bestämmelser om samhällsfarliga konflikter samt om skydd för tredje man. (källa)
  3. Den 4 december 2020 tecknade PTK, Kommunal, IF Metall och Svenskt Näringsliv (SN) ett nytt huvudavtal om förändrat anställningsskydd (turordningsregler mm) samt utökade möjligheter till kompetensutveckling och omställning. (källa)
  4. Saltsjöbadsavtalet var ett huvudavtal som tecknades mellan Landsorganisationen i Sverige (LO) och Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) den 20 december 1938, och som blev mönsterbildande för andra avtal. Reglerna om stridsåtgärder har kommit att betraktas praktiskt taget som allmänna rättsgrundsatser för konflikter mellan parter på arbetsmarknaden. Avtalet cementerade alltså den svenska arbetsmarknadens norm ("den svenska modellen") om att arbetsmarknadens parter skall sluta avtal utan inblandning av regeringen. Avtalet gäller fortfarande och ändrades senast 1976. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.