Huvudkälla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder huvudkälla, varianter, uttal och böjningar av huvudkälla

Huvudkälla synonym, annat ord för huvudkälla, vad betyder huvudkälla, förklaring, uttal och böjningar av huvudkälla.

Vad betyder och hur uttalas huvudkälla

Huvudkälla uttalas huvud|källa och är ett substantiv.

Ordformer av huvudkälla

Singular

huvudkälla
obestämd grundform
huvudkällas
obestämd genitiv
huvudkällan
bestämd grundform
huvudkällans
bestämd genitiv

Plural

huvudkällor
obestämd grundform
huvudkällors
obestämd genitiv
huvudkällorna
bestämd grundform
huvudkällornas
bestämd genitiv

Huvudkälla är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet huvudkälla

  1. 1746 utnämndes han till bibliotekarie och hovråd hos lantgreven av Hessen-Kassel, som vid den här tiden var kung Fredrik I. Efter Fredrik I:s död fortsatte han i samma tjänst hos dennes efterträdare, Vilhelm VIII av Hessen-Kassel. Under den här tiden utgav han sitt berömda arbete Memoires concernant Christine, Reine de Suède, IV Tomes (4 bd, 1751–60) , som genom sitt rika urkundsmaterial utgjort en av huvudkällorna till drottning Kristinas historia. När hattpartiets makt åter började sjunka, återvände Arckenholtz till Sverige, och erhöll av Adolf Fredrik ett större underhåll för att skriva företrädaren, Fredrik I:s historia. Något sådant arbete blev dock aldrig färdigställt. (källa)
  2. Under tiden färdigställde han de tjugo böckerna till sin Historia över de germanska krigen, vilket är det enda verk som uttryckligen anförs av Tacitus i de första sex böckerna av Annales (1.69), och är troligen huvudkälla till Germania. Tacitus överglänste dock detta verk av Plinius, och under 400-talet misströstar Quintius Aurelius Symmachus om att kunna få tag på ett exemplar (Epp. xiv.8). (källa)
  3. Håkan Isacson, anställd vid Informationsbyrån (IB), som var upphovet till IB-affären och huvudkälla åt Peter Bratt och Jan Guillou. (källa)
  4. Shakespeares huvudkälla anses vara Raphael Holinsheds Chronicles of England, Scottland, and Ireland som utkom första gången 1578 och trycktes på nytt 1585. I sin tur har Holinshed använt sig av den franska krönikan Chronique de la Traïson et Mort de Richart Deux Roy Dangleterre. För övrigt är det omdiskuterat vilka källor Shakespeare kan ha använt sig av. (källa)
  5. Under hösten 1959 började Israel att pumpa vatten ur Jordanfloden till sitt jordbruk. När Förenade Arabrepublikens regering diskuterade frågan på hösten 1959 ville de syriska ledamöterna att man som motdrag åter skulle spärra Tiransundet. Nasser vägrade dock, väl medveten om att detta skulle leda till krig som de inte skulle klara. Istället började Syrien och Libanon att avleda vattenflödet till Israel från Jordanflodens huvudkälla för sina jordbruk. Vid det arabiska toppmöte som hölls i Kairo 13–17 januari 1964 beslutades dock att inte använda militärmakt för att stoppa Israel från att ta vatten från Jordanfloden. Man bestämde att med hjälp av oljepengar ändra på floden Hasbanis lopp så att vattnet hamnade i floden Baniyas på Golan och därifrån till floden Yarmuk i Jordanien, och därmed tömma Jordan på vatten. I Knesset förklarade den israeliske premiärministern Levi Eshkol att Israel skulle ingripa om de hotade vattenförsörjningen för Israel. Arabländerna beslutade att sätta upp ett gemensamt militärkommando, ett beslut som dock inte omsattes i praktiken vid det tillfället. (källa)
  6. Codex Regius, den kungliga boken, isländsk handskrift från omkring 1270 av okända författare. Huvudkällan till den poetiska Eddan. (källa)
  7. Huvudkällan är strof 64 i Völvans spådom (Vǫluspá). Völvan – som här talar om sig själv i tredje person – ger följande förutsägelse om tiden efter den stora världsbranden. (källa)
  8. Rymdstoft driver till exempel massförlusten i stora stjärnors slutstadier och supernovaexplosioner har nyligen visats vara huvudkällan till kosmiskt stoft. Det spelar en huvudroll i stjärnbildningen och bildandet av planeter. I solsystemet är rymdstoftet ansvarigt för zodiakalljuset, planetringar och kometer. (källa)
  9. Thul eller tul är beteckningen på en förkristen hednapräst och magiker, dock inte sejdman. Ordet kommer av þulr, som inte direkt betyder "talare" utan snarare "tyljare", d.v.s. "mumlande uppräknare", "en som rabblar besvärjelser". Johannes Brøndum-Nielsen antar (med ett frågetecken) att speciellt Odinspräster kallades "thul". Ordet finns på den själländska Snoldelevstenen (800-talet), där en thul, Roald på Salhaugar, omtalas. På yngre hedniska danska runstenar står det istället "gode". Den eddiska huvudkällan för yrkesbeteckningen thul är Hávamál, strof 111, där det som inledning till den något enformiga uppräkningen av goda råd till Loddfafner heter: "Tid är att tylja från thulens stol, vid Urdarbrunnen satt jag och teg, satt jag och tänkte, lyddes till mäns mål...". (källa)
  10. Huvudkällan är Grímnismál, strof 25. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.