Hyacint Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hyacint, varianter, uttal och böjningar av hyacint

Hyacint synonym, annat ord för hyacint, vad betyder hyacint, förklaring, uttal och böjningar av hyacint.

Vad betyder och hur uttalas hyacint

Hyacint uttalas hyacint [-in´t] och är ett substantiv -en -er.

Hyacint betyder:

Ordformer av hyacint

Singular

hyacint
obestämd grundform
hyacints
obestämd genitiv
hyacinten
bestämd grundform
hyacintens
bestämd genitiv

Plural

hyacinter
obestämd grundform
hyacinters
obestämd genitiv
hyacinterna
bestämd grundform
hyacinternas
bestämd genitiv

Hyacint är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Hyacint på Engelska

  • hyacinth - a fragrant bulbous plant, Hyacinthus orientalis, of the lily family, hyacinth bulb, Christmas hyacinth

Hur används ordet hyacint

  1. Hyacint (Hyacinthus orientalis) är en flerårig blommande växt. Hyacinten har sitt ursprungsområde i sydöstra Turkiet och västra Syrien där den växer från havsstranden och upp till 2000 meters höjd.. Den kom troligen till Sverige under 1600-talet. Den är mest känd för sina flockar av doftande, färgglada blommor. Blomfärgen kan vara blå, vit, ljusgul, rosa, röd eller lila. Hyacinten blommar på våren och växer bäst på soliga platser med väldränerad, men inte torr jord. Den blir ca 20 cm hög. Härdig till odlingszon Ⅳ.
  2. Hyacinten har blivit populär som krukväxt framför allt till jul. Den håller sig i 12-15 dagar. Stjälken växer till efter hand, och den stora blomman kan då behöva ett stöd. I blomsterhandeln ordnas detta ibland så att en blompinne trycks in i löken, som då blir skadad och inte reproducerar sig så bra.
  3. Hyacinten innehåller alkaloider och är giftig om den förtärs i stora mängder. Hyacinten kan också utlösa symptom hos doftöverkänsliga personer och har av Astma- och Allergiförbundet listats som en av doftallergiväxterna. Hyacinten skapar problem hos allergiker, astmatiker och personer med doftöverkänslighet och kan ge klåda, bindhinneinflammation och till och med tillfälligt nedsatt syn. Hyacintlökarna innehåller kalciumoxalatkristaller som kan ge eksem och andra hudirritationer, som kan drabba personer som hanterar lökarna yrkesmässigt.
  4. Hyacinter doftar i regel mindre nu än i början av 2000-talet. Det beror på att de säljs med färre blommor än tidigare, vilket blomsterhandlare menar beror på att de stora affärskedjorna pressat priserna. En hyacint i julhandeln har i regel 25 blomklockor mot tidigare 75 stycken.
  5. Hyacinten har fått namn av den spartanske hjälten i grekisk mytologi, Hyakinthos. Han var en vacker yngling som tilldrog sig Apollons och västanvindens Zefyros kärlek. I det efterföljande svartsjukedramat blåste Zefyros på Apollons diskus, som träffade Hyakinthos så att han dog. Formen på blomman har sagts likna Apollons klagorop över den döde Hyakinthos, nämligen "Ai". Enligt den grekiska mytologin skapade Apollon hyacintblomman ur Hyakinthos blod. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.