Hälsingland Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder hälsingland, varianter, uttal och böjningar av hälsingland

Hälsingland synonym, annat ord för hälsingland, vad betyder hälsingland, förklaring, uttal och böjningar av hälsingland.

Vad betyder och hur uttalas hälsingland

Hälsingland uttalas Häls|ing|land namn.

Ordformer av hälsingland

Ordform(er) Hälsingland grundform Hälsinglands genitiv

Andra språk

Hälsingland på Engelska

  • Hälsingland

Hur används ordet hälsingland

  1. Rörsmeder och harneskmakare fanns redan under Erik XIV:s tid på landsbygden i Västmanland och Hälsingland och i staden Arboga. Under början av 1600-talet drevs fabrikationen även i Uppland, Närke, Småland, Västergötland samt i Jönköpings stad. (källa)
  2. Grodyngel är det första stadiet i groddjurs livscykel, motsvarande larv. Grodynglen kläcks ur rom i vatten, och har en lång svans. Benen utvecklas efter hand. Hos de flesta arter av grodor livnär sig grodyngel främst på alger. I västgötska, liksom norska, kallas de för rumpetroll. I Delsbotrakten i Hälsingland kallades de klånnpadda. (källa)
  3. Gärdesgård är bildat av fornsvenska gærþe 'gärde, inhägnat område'. Bland dialektala benämningar för trägärsgårdar finns bland annat "fassbannhaga" i Hälsingland och "gjashlhaga" i Jämtland. I Västerbotten kan man även höra ordet "skihaga", som syftar på de granskidor som används som stänger. (källa)
  4. Gästrikland är ett landskap i södra Norrland i Mellansverige. Det gränsar i öster mot Bottenhavet, i öster och söder mot Uppland, i söder mot Västmanland, i väster mot Dalarna samt i norr mot Hälsingland. Landskapet har 1 800 kända fornlämningar. (källa)
  5. I Skandinavien förekommer gösen i sydöstligaste Norge (några älvar och sjöar i Østfolds, Opplands och Akershus fylken), i Sverige (Vänern, Hjälmaren, Mälaren och delar av Vättern, sjön Krön (nära Vimmerby), i Östersjön och i Bergviken, Ljusnan, Varpen i Hälsingland samt i angränsande flodsystem från Smålandskusten norrut, inplanterad i sjöar på Sydsvenska höglandet samt delar av Öland) och i södra och mellersta Finland med angränsande Östersjöområden (inklusive Finska viken). (källa)
  6. Där växten odlas som prydnadsbuske kan den även hittas som förvildade exemplar. Även kommersiell odling finns, framför allt i Kina, men även i Finland, Frankrike, Indien, Tyskland, samt i Sverige exempelvis i Alfta i Hälsingland och i Krångede i östra Jämtland. (källa)
  7. I Sverige började Gustav III 1772 att som hederstitel utnämna kungahusets prinsar till hertigar över var sitt svenskt landskap, en tradition som fortsatt fram till idag. Carl XVI Gustaf har ändrat den på två punkter: dels blir också till tronen arvsberättigade prinsessor på motsvarande sätt hertiginnor, och titeln som hertig kan då även tilldelas deras äkta män, dels kan titeln gälla mer än ett landskap. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är hertiginna respektive hertig av Västergötland, prins Carl Philip och prinsessan Sofia är hertig respektive hertiginna av Värmland och prinsessan Madeleine är hertiginna av Hälsingland och Gästrikland (medan hennes man saknar titel). Kungens barnbarn har också fått egna titlar. Denna praxis innebär också att svenska landskapsvapen kan krönas med den hertigliga rangkrona som infördes av Gustav III, även under perioder då de inte har någon hertig eller hertiginna. (källa)
  8. Hertiginna är titeln för makan till en hertig, eller, historiskt, en regerande hertiginna över ett hertigdöme. Sedan 1980 har svenska prinsessor också formella titlar som hertiginnor över något av Sveriges landskap. För närvarande är Västergötland (kronprinsessan Victoria), Värmland (prins Carl Philip), Gästrikland-Hälsingland (prinsessan Madeleine), Östergötland (prinsessan Estelle), Gotland (prinsessan Leonore) Ångermanland (prins Nicolas), Skåne (prins Oscar), Södermanland (prins Alexander), Dalarna (prins Gabriel) och Blekinge (prinsessan Adrienne) upptagna. Kungen var hertig av Jämtland innan han blev kung. (källa)
  9. Hälsingemålen eller hälsingskan har gemensamma drag med såväl norrländska mål, norska som sveamål. Grovt sett räknas dialekterna i den södra halvan av Hälsingland ofta till de uppsvenska sveamålen och norra Hälsingland till de norrländska målen. En alternativ gräns mellan dessa båda dialektområden följer Hälsinglands nordgräns mot Medelpad, och en äldre gränsdragning Hälsinglands sydgräns mot Gästrikland. (källa)
  10. Hälsingland är ett landskap i södra Norrland i Mellansverige. Det gränsar i söder till Gästrikland, i väster till Dalarna och Härjedalen, i norr till Medelpad och i öster Bottenhavet. Landskapet har omkring 150 000 synliga fornlämningar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.