Härad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder härad, varianter, uttal och böjningar av härad

Härad synonym, annat ord för härad, vad betyder härad, förklaring, uttal och böjningar av härad.

Vad betyder och hur uttalas härad

Härad uttalas här|ad och är ett substantiv -et; pl. härad el. -er el. -en, best. pl. -erna el. -ena.

Härad betyder:

Ordformer av härad

Singular

härad
obestämd grundform
härads
obestämd genitiv
häradet
bestämd grundform
häradets
bestämd genitiv

Plural

härad
obestämd grundform
härads
obestämd genitiv
häraderna
bestämd grundform
häradernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

härader
obestämd grundform
häraders
obestämd genitiv
häradena
bestämd grundform
häradenas
bestämd genitiv
häraden
obestämd grundform
häradens
obestämd genitiv

Härad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Härad på Engelska

  • county, hundred - a previous administrative district

Hur används ordet härad

  1. Redan så sent som förra året kunde CNBC rapportera om att trots att exempelvis skönhetsbolaget Ulta, optikerkedjan Warby Parker och lågprisvaruhuskedjan Target öppnade butiker låg siffran med öppnade butiker inte ens i samma härad som antalet igenombommade motsvarigheter. (källa)
  2. År 1561 utfärdade Erik XIV en stadga om tavernor och nu tillkom skyldighet att hålla skjutshästar samt förråd av mat, dryck och hö som foder till hästarna. Johan III försökte upphäva dessa stadgor i samband med sitt maktövertagande – han försökte för övrigt upphäva de flesta av Erik XIV:s stadgor – men eftersom det resulterade i kaos återgick man snart till de tidigare bestämmelserna. I varje härad utsågs en by att stå för gästgiveriskyldigheten. Det var inte ovanligt att flera byar delade på skyldigheten. (källa)
  3. I en kyrklig skatteuppbördslängd för den så kallade sexårsgärden från år 1314 är Gästrikland upptaget som provins (härad eller hundare) i Tiundaland omfattande socknarna Valbo (med annex), Hamrånge, Ockelbo, Ovansjö (med annex), Färnebo (Österfärnebo), Torsåker och Hedesunda. (källa)
  4. Halls socken – en socken ingick i Gotlands norra härad. (källa)
  5. På vissa ställen sammanföll skeppslaget med häradet, på andra verkar häraden ha varit indelade i olika skeppslag. Skeppslaget i sin tur tycks, med avseende på den nämnda skyldigheten, ha varit indelat i mindre områden. Det är sannolikt, men är ej helt klartlagt, att det är samma mindre område av sådant slag, som i äldre svenska lagar förekommer under de olika benämningarna hamna och har (som egentlugen betyder årtull) eller ar (egentligen åra). (källa)
  6. Hamra socken, Gotland – en som socken ingick i Gotlands södra härad Hamra landskommun – en tidigare landskommun i Gotlands län 1863–1951. (källa)
  7. Holt, Norge härad och före detta kommun i Tvedestrands kommun. (källa)
  8. Hundare är ett antal vikingatida och tidigmedeltida administrativa distrikt i Svealand, vilka har ett samband med ledungen, det vill säga ett slags allmän värnplikt som omfattade de bofasta bönderna i hundaret. Hundare fanns även i England, Wales, Delaware, New Jersey och Pennsylvania (hundreds). En osäker uppgift om hundare föreligger i Finland. De motsvaras i Götaland, Norge och Danmark av härad. Upplandslagen stadgade att "laga ledung" från ett hundare var fyra skepp. (källa)
  9. Härad är mindre folk- och landområden, vilkas huvudsyfte ursprungligen verkar ha varit av rättslig natur, nämligen upprätthållandet av allmän ordning och säkerhet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.