Iakttaga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder iakttaga, varianter, uttal och böjningar av iakttaga

Iakttaga synonym, annat ord för iakttaga, vad betyder iakttaga, förklaring, uttal och böjningar av iakttaga.

Synonym till iakttaga

Andra språk

Iakttaga på Engelska

  • observe

Hur används ordet iakttaga

  1. Den 26 juni inträffade det första sjukdomsfallet och till den 25 juli hade 25–30 personer insjuknat, varav 15 avlidit. Sjukdomen bröt först ut på Hisingen vid den så kallade "Leran" där åtta fall hade inträffat, liksom åtta fall i Albostaden, där samtliga fall inträffat i samma hus. I Härlandatrakten hade två fall inträffat och de övriga i staden. På kolerasjukhuset hade fram till den 24 juli vårdats 18 personer, varav åtta avlidit, två tillfrisknat och åtta låg kvar. Sjukdomen bedömdes då inte vara epidemisk och det ansågs inte vara någon anledning för invånarna att känna sig oroliga, men de uppmanades att iakttaga renlighet. (källa)
  2. Även klotterproblemet i offentliga toaletter uppmärksammades tidigt. Det illustrerar ett brev av den 20 maj 1916 från Karl Fries i Kristliga Föreningen av Unge Män (KFUM) i Stockholm till rådmannen och ordföranden i drätselnämndens 2:a avdelning. Fries menade bland annat att "...insidorna av dessa äro ofta vanprydda med ytterst obscena ritningar eller inskrifter, vidriga att iakttaga för den som icke har smak för sådant och utan tvivel innebärande en skadlig äggelse för sådana, vilkas sinnen äro tillgängliga för dylika intryck". Han tyckte att väggarnas insidor borde målas om "en gång var eller varannan månad". Brevet finns bevarat på Stockholms stadsmuseum. En medarbetare på Hallwylska palatset, Bengt Clauvelin, som arbetade med att katalogisera grevinnan Hallwyls samlingar, dokumenterade toalettklottret under flera decennier på sin fritid med början någon gång omkring 1910. Vid hans bortgång 1939 skänktes anteckningsböckerna till samlingarna och de kom att benämnas Klotterböckerna. Hallwylska paltset hade då blivit museum och museichefen beslutade att anteckningsböckerna inte fick offentliggöras före 1999, på grund av dess sexuellt explicita natur. (källa)
  3. 134 § Gående skall iakttaga särskild försiktighet när han beträder körbana eller cykelbana. Gående får ej hindra eller störa trafiken genom att onödigtvis uppehålla sig på körbana eller cykelbana. (källa)
  4. Jag lovar vidare herr kommendanten och mina övriga överordnande aktning, trohet och lydnad. Jag svär att iakttaga allt detta som mitt stånds ära kräver. (källa)
  5. de Scudéry deltog först som officer i ett par fälttåg, men lämnade tjänsten och slog sig 1630 ned i Paris för att ägna sig åt litteraturen. Åren 1644-47 vistades han emellertid i Marseille som fästningskommendant. Han utgav Oeuvres och Poésies 1631 och debuterade samma år på teatern med Lygdamon et Lydias samt skrev sedan ett stort antal tragedier, tragikomedier och komedier, av vilka många på sin tid mottogs med stort bifall, men numera erbjuder de endast historiskt intresse. De vann publikens bevågenhet dels genom rikedom på äventyr, dels genom romanesk uppfattning av kärleken. I tragedierna bemödar de Scudéry sig att iakttaga de tre reglerna i klassicismens estetik. Bland de mest bekanta av hans dramer kan nämnas La comédie des comédiens (1634), tragikomedien L'amour tyrannique (1638), som spelades på Richelieus teater och som författaren ansåg vida överträffa Corneilles "Cid", och L'illustre Bassa ou Ibrahim (1642). Mest bekant är de Scudéry numera genom sitt deltagande i striden mot Corneilles "Cid", under vilken han uppträdde med Observations sur le Cid (1637) och Lettre de Scudéry à l'illustre académie. Han intogs i Franska akademien 1650 och utgav 1654 eposet Alaric ou Rome vaincue, hans framgång upphörde med hans deltagande i fronden på Condés sida, varför han 1654 förvisades till Normandie, där han ingick ett förmöget gifte. När han 1661 återkom till Paris, höll en ny anda på att bryta igenom i litteraturen genom Boileaus, Molières och Racines uppträdande. de Scudéry upphörde att skriva. Johan Mortensen skriver i Nordisk familjebok: "Som människa var S. en hedersman, men narraktigt fåfäng, påminnande om den storskrytande soldaten i tidens komedier.". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.