Iland Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder iland, varianter, uttal och böjningar av iland

Iland synonym, annat ord för iland, vad betyder iland, förklaring, uttal och böjningar av iland.

Vad betyder och hur uttalas iland

Iland uttalas iland variantform till i land.

Ordformer av iland

iland variantform till i land

Hur används ordet iland

  1. Tordenskiold gick därefter ombord på artilleripråmen Hjælper som tillsammans med andra artilleripråmen Arca Noæ bogserades i läge för att tillsammans med bredsidor från fregatterna Hvide Ørn och Vindhund ge eld mot det svenska landbatteriet och artilleripråmen Stenbock. Vid 11-tiden började svenska artillerielden mattas och de norska artilleripråmarna bogserades då av galärer närmare det svenska landbatteriet. Slutligen kunde styrkor från de norska galärerna gå iland och jaga bort de svenska kanonbesättningarna. Kanonerna gjordes obrukbara av norrmännen genom att förnaglas. De två fregatterna fortsatte striden, och tvingade strax efter klockan ett artilleripråmen Stenbock att stryka flagg. Strax därefter gjorde Schoutbynacht Strömstierna detsamma på svenska flaggskeppet, galären Wreden. Amiralen, som var sårad i armen, räddade sig därefter iland. (källa)
  2. Portugiserna var först med att bosätta sig på ön under 1500-talet. Under ledning av viceamiral Van Warwick ankrade den 18 september 1598 fem nederländska skepp ön vid Grand Port efter att ha blåst ur kurs på sin väg till Indonesien. Vid den här tiden var ön obebodd men man fann ett antal skeppsvrak på revet utanför Grand Port, och svartråttan hade redan introducerats. Dagen därpå gick besättningen iland och för att fira högtiden Kermesse och i sin skål utnämnde han bukten till Port van Warwick och ön till Mauritius, för att hylla den holländske ståthållaren Moritz av Nassau. (källa)
  3. Digerdödens ankomst till Italien har beskrivits av Michele da Piazza. I oktober 1347 anlöpte tolv genuesiska skepp Messina på Sicilien. Då genuesarna gick iland började stadens innevånare få bölder, hosta blod och dö. Genuesarna utvisades genast från staden, men smittan spred sig så snabbt att ordningen bröt samman. Människor ville skriva testamenten och bikta sig, men läkare, notarier och präster som kom i närheten av de sjuka dog själva och vägrade sedan att fullgöra sina uppgifter, innevånarna flydde från sina hem, som snart plundrades av tjuvar utan att någon hindrade dem, eftersom myndighetspersoner och ordningsvakter också dog. Messina uppfattades då vara en stad som drabbats av Guds straffdom. Människor flydde från Messina till Catania för att bönfalla stadens patriark om att få statyn av Sankta Agatha till Messina, men Catanias innevånare låste då stadsportarna för dem. Messinaborna förde därefter Santa Maria della Scalas staty av Jungfru Maria till Messina. (källa)
  4. Det var med stor spänning plutonen närmade sig Bengtskär för ingen av dem visste, med säkerhet, om fienden redan erövrat skäret. Det visade det sig att farhågorna var obefogade. Då mannarna hoppade iland klockan 02.00 den 23 juli 1941 togs de emot av undersergeant Ryyppö, som förde befälet över fyra man, på ön. Han kunde, till de nyanländas stora lättnad, meddela att allt var lugnt. Senare samma dag satte nye befälhavaren Fred Luthers pluton igång med befästningsarbeten men möjligheterna att åstadkomma något verkligt avskräckande var begränsade. Där det gick för sig rullade de dock ut så kallade taggtrådsrullar. Under första dagen anlände ytterligare några finländare till ön. Det var undersergeant Esko Nurmi tillsammans med antingen 2 eller 4 man (exakt antal har inte kunnat verifieras). De hade med sig en 30 millimeters Madsen automatkanon avsedd för luftvärn. Den ställdes i en grop på västra sidan av fyrbyggnaden. (källa)
  5. Gistvall är öppen plan markyta försedd med en ställning för upphängning av fiskenät i hela sin utbredning för torkning för att enklare kunna rensa näten från sjöväxter och för kontroll av skador som kan behöva repareras. Gist var en standardutrustning vid stranden i anslutning de bryggor där man tog iland fiskenäten efter avslutat fiske och uppfördes oftast på en plan större gräsyta så att inte näten kunde haka i något på marken. (källa)
  6. En sovjetisk ubåt ska i hemlighet hämta upp den stulna utrustningen, men när de anländer till mötesplatsen finns både Jönssonligan, polisen och Wall-Enbergs gäng på plats. Sickan och hans kumpaner lyckas lura av rivalerna utrustningen genom att maskera en vanlig roddbåt till ett ubåtstorn och att Vanheden simmar iland i dykardräkt. De levererar den sedan men får tyvärr betalt i rubel som är tryckta före revolutionen. (källa)
  7. Farbror Blå har införskaffat en roddbåt och tar med Petter, Lotta, tant Grön, tant Brun och tant Gredelin på en utflykt. De går iland på en holme och där gör Blå upp led utan tändstickor och ger Petter en simlektion. Efter tar man en middagslur, utom Petter och Lotta som ger sig ut på en roddtur. När de plockar näckrosor tappar de årorna i vattnet och båten börjar driva. De blir upptäckta av en vedskuta som tar båten på släp. Vedbåten är på väg till Storköping och skepparen vill utnyttja vindförhållandena som råder, varför Petter och Lotta måste följa med dit. (källa)
  8. Samtidigt råkar ett fartyg fullt med djur, som ska till ett zoo, ut för en hemsk storm, där fartyget till slut slår volt och flera djur dör. De flesta lyckas dock överleva stormen, och spolas iland på den ö som blir mer känd under namnet Noaks ö. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.