Indra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder indra, varianter, uttal och böjningar av indra

Indra synonym, annat ord för indra, vad betyder indra, förklaring, uttal och böjningar av indra.

Vad betyder och hur uttalas indra

Indra uttalas in|dra äv. in|draga och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som dra.

Indra betyder:

Ordformer av indra

Aktiv

indra
infinitiv
indrar
presens
indrog
preteritum
indragit
supinum
indragande
presens particip
indra
imperativ

Passiv

indras
infinitiv
indras
presens
indrogs
preteritum
indragits
supinum

Perfekt particip

indragen en
~ + subst.
indraget ett
~ + subst.
indragna den/det/de
~ + subst.
indragne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

indraga
infinitiv
indrager
presens
indrag
imperativ

Alternativa böjningsformer passiv

indragas
infinitiv
indrages
presens
indrags
presens

Indra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet indra

  1. Indra är en av de viktigaste gudarna i indisk mytologi. Han tillhör de så kallade vediska gudarna.
  2. Indra var en krigargud som var den starkaste och den störste krigaren av alla och han hade bland annat förmågan att återuppliva krigare som fallit i strid. Han beskyddade människorna och gudarna från ondska och han höll demonerna i schack. Liksom många andra mäktiga gudar var även Indra ursprungligen en stormgud som förknippades med åskan och sades förgöra monster (i första hand Vritra) och färdas över himlen i en gyllene vagn, dragen av tiotusen hästar. Indra tillbads också som regngud. Han beskrivs som rödhårig och avbildas med antingen två eller fyra armar. Allt detta sammantaget gör att han troligen har samma mytologiska ursprung som Tor i nordisk mytologi (se Urindoeuropéer). Förutom dessa likheter med Tor som åskgud så hade Indra en klubba (vajra) som han framkallade blixtar med. Han framställs ofta ridande på en stor vit elefant (Airavata). Förutom dessa kännetecken som nämnts känns Indra igen på att han bär med sig en krok, en snäcka, ett svärd, en snara och en regnbåge.
  3. Berättelsen om när Indra dräpte Vritra är central i den vediska skapelseberättelsen och religionen då Indra efter slaget organiserade gudavärlden, frigjorde solen och vattnet och separerade ljus från mörker. På så vis blev han även fruktbarhets- och skapelsegud. Att detta slag vanns av Indra har gjort honom till en hjälte bland folket och gudarna valde honom till kung över gudarna.
  4. Indra höll till i sin himmel Svarga vars moln omger det heliga berget Meru, till Svarga kom alla krigare efter sin död. I Svarga härskade Indra tillsammans med sin hustru Indrani. Han förknippas också med gudomliga rusdrycken soma som han stärkte sig med inför strider.
  5. Under och efter den brahmanistiska tiden har Indra förlorat mycket av sin storhet och betydelse. Istället är det Shiva och Vishnu som har blivit de viktigaste gudarna. Om man läser senare versioner av Indras strid mot Vritra porträtteras han som hämndlysten och feg, och han behövde Shiva och Vishnus hjälp för att besegra Vritra.
  6. Så småningom fick Indra rollen som vädergud och härskare över de mindre betydelsefulla gudarna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.