Informationsbyrå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder informationsbyrå, varianter, uttal och böjningar av informationsbyrå

Informationsbyrå synonym, annat ord för informationsbyrå, vad betyder informationsbyrå, förklaring, uttal och böjningar av informationsbyrå.

Vad betyder och hur uttalas informationsbyrå

Informationsbyrå uttalas in|form|at|ions|byrå och är ett substantiv -n -er.

Ordformer av informationsbyrå

Singular

informationsbyrå
obestämd grundform
informationsbyrås
obestämd genitiv
informationsbyrån
bestämd grundform
informationsbyråns
bestämd genitiv

Plural

informationsbyråer
obestämd grundform
informationsbyråers
obestämd genitiv
informationsbyråerna
bestämd grundform
informationsbyråernas
bestämd genitiv

Informationsbyrå är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet informationsbyrå

  1. Den 6 september 1939 tillsattes den så kallade Tremannanämnden av Kungl Maj:t. Nämndens uppgift blev att fungera som statens organ för information. Statens informationsbyrå inrättades på tremannanämndens förslag den 15 september 1939. Statens Informationsstyrelse ersatte Tremannanämnden och Statens informationsbyrå genom Kungl. Maj:ts beslut den 26 januari 1940. Instruktion för verket (SFS 60/1940) utfärdades samma dag och trädde i kraft den 1 februari 1940. (källa)
  2. Den 20 juli 1933 konstituerades "Informationsbyrån" (Aufklärungs-Ausschuss) med uppdrag att bedriva nazistisk propaganda i utlandet. Byrån stod i direkt tjänst hos och var underordnad Promi (det tyska propagandaministeriet under Goebbels), fick order därifrån, utförde dem och återrapporterade. Byrån kallade sina utländska representanter, 470 till antalet, för "agenter". Dessa agenter hade att utföra "hemlig rapporttjänst" till Promi. De hemliga agenternas uppdrag var att påverka opinionen i sina respektive länder genom "maskerad upplysning och stämningsmakeri" och också placera "politiska och kulturella artiklar alltefter propagandaministerns önskningar". Agenterna lovade att hålla detta sitt avtal med Goebbels hemligt. (källa)
  3. Vid andra världskrigets inledning fann Tremannanämnden och Statens Informationsbyrå men dessa ersattes i början av 1940 av Statens Informationsstyrelse. Denna myndighets uppgift var att upplysa, granska, kartlägga samt styra den svenska opinionsbildningen, inte minst pressen, och i viss mån även folkopinionen under andra världskriget, d.v.s. den hade delvis karaktären av propaganda- och censurorgan. Under kriget inskränktes pressfriheten genom bl.a. konfiskation av tidningsnummer och transportförbud. Bl.a. Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, den antinazistiska tidningen Trots allt! och en del kommunistiska publikationer berördes av sådana åtgärder. Justitieministern och bondeförbundaren Karl Gustaf Westman anses ha varit en av de ledande männen bakom denna linje. (källa)
  4. Carl-Johan Wilson, som är son till framlidne soldathemsföreståndaren Carl Wilson och hans maka Mimmie, tog folkskollärarexamen 1957 och var därefter skolkantor i Adelöv 1958-1964 och skolkantor, adjunkt och yrkesvalslärare i Bodafors i perioder 1964-1980. Han var i Bodafors i flera år en medelpunkt för kulturlivet och dokumenterade denna möbelort och dess invånare i uppskattade böcker i fotoreportageform. Åren 1974-1976 och 1978-1981 var han fortbildningsledare och biträdande förbundsrektor för Studieförbundet Vuxenskolan. Från 1980 är han verksam i en familjeägd informationsbyrå med bokförlag. 1999–2003 var han redaktör för Kyrkomusikernas Tidning - månadstidning för Kyrkomusikernas Riksförbund. (källa)
  5. Den 20 september 1996, under ett pågående evenemang inom Humanistdygnet, anlades en brand i biblioteket som totalförstördes. Den anlagda branden var kulmen på ett år av mindre anlagda bränder och anonyma hotelser mot en informationsbyrå för invandrare belägen i bibliotekshuset. Trots att polisutredningen konstaterade att gärningsmannen haft tillgång till nycklar och god kännedom om lokalerna och personalens rutiner och att endast en anställd varit i tjänst under samtliga inträffade händelser bedömde åklagaren att indicierna var för svaga för att hålla inför en domstol. Ingen kunde därför gripas för branden och inget åtal väcktes. (källa)
  6. Håkan Isacson, anställd vid Informationsbyrån (IB), som var upphovet till IB-affären och huvudkälla åt Peter Bratt och Jan Guillou. (källa)
  7. 1961 skedde en omorganisation inom Försvarsstaben, vilken gav Grupp B status som självständigt kontor, B-kontoret. 1965 slogs B-kontoret samman med T-kontoret till Försvarsstabens särskilda byrå med Elmér som chef. Organisationen kom att kallas IB, en förkortning som i samband med IB-affären uttolkades som "Informationsbyrån", men som enligt Säkerhetstjänstkommissionens rapport troligen stod för "Inhämtning Birger". Någon officiell förklaring till vad IB stod för har aldrig lämnats men den ursprungliga benämningen på Grupp B vid bildandet 1957 var "Fs/In Grupp B" (Försvarsstabens Inrikesavdelning Grupp B) förkortningen IB kan ha uppstått redan då. (källa)
  8. 1965 slogs B-kontoret och en annan avdelning (T-kontoret) samman efter en maktkamp mellan Elmér och T-kontorets chef Thede Palm. Chef för denna nya Försvarsstabens särskilda byrå blev Elmér. Organisationen kom att kallas IB, en förkortning som ibland uttolkats som Informationsbyrån, ibland som Inhämtning Birger. Någon officiell förklaring till vad IB stod för har aldrig lämnats, men den ursprungliga benämningen på Grupp B vid bildandet 1957 var "Fs/In Grupp B" (Försvarsstabens Inrikesavdelning Grupp B). Förkortningen IB kan ha uppstått redan då. (källa)
  9. År 1986 tilldelade den amerikanska informationsbyrån (USIA) stipendier till American Institute For Foreign Study (AIFS) som sponsor för ett au pair-pilotprogram med en försöksperiod på två år, och Au Pair in America hade bildats. Perioden utökades med ytterligare två år, och USA:s kongress antog Eisenhower Exchange Fellowship Act, som lät USIA utöka au pair-programmet på obegränsad tid. När USIA upplöstes 1999, överfördes regleringen av programmet till Department of State, Educational och Cultural Affairs Bureau . Med det amerikanska utrikesdepartementets utnämnande av nya au pair-regleringar 2001, införde Au Pair in America programmet Edu Care för familjer med barn i skolåldern som krävde mindre tillsyn per vecka än standardprogrammet. 2004 ändrades visumreglerna, vilket tillät en au pair att stanna även ett andra år i USA. 2009 började USA:s utrikesdepartement att låta den au pair som framgångsrikt slutfört programmet Au Pair in America bli berättigade att återvända till USA för ett extra år som au pair. (källa)
  10. Tidningens största scoop kom redan 1973, då Folket i Bild/Kulturfront med Greta Hofsten som ansvarig utgivare, publicerade ett stort avslöjande reportage om spionageverksamheten inom Informationsbyrån (IB). Avslöjandet kom att kallas IB-affären och ledde till att polisen gjorde beslag på redaktionen. Jan Guillou och Peter Bratt dömdes till ett års fängelse för spioneri. Efter avslöjandet upplöstes IB. Artikelserien om IB publiceras som nytryckt bilaga till FiB/K nr. 11 2009. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.