Isförhållanden Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder isförhållanden, varianter, uttal och böjningar av isförhållanden

Isförhållanden synonym, annat ord för isförhållanden, vad betyder isförhållanden, förklaring, uttal och böjningar av isförhållanden.

Vad betyder och hur uttalas isförhållanden

Isförhållanden uttalas is|för|håll|and|en och är ett substantiv plural.

Ordformer av isförhållanden

Plural

isförhållanden
obestämd grundform
isförhållandens
obestämd genitiv
isförhållandena
bestämd grundform
isförhållandenas
bestämd genitiv

Isförhållanden är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet isförhållanden

  1. Isbrytning i Sverige utförs av tio isbrytare som bryter is runt Sveriges kuster för att göra det möjligt för handelsfartyg att använda de svenska hamnarna året runt. Normalt pågår isbrytarsäsongen från nyår till slutet av maj. Isbrytning har bedrivits i Sverige sedan slutet av 1800-talet och sedan 1926 sköts den av staten. Ansvaret för isbrytningen ligger hos Sjöfartsverket och verksamheten leds från isbrytarledningen i Norrköping. Bemanningen av isbrytarna sköttes tidigare av Marinen, men sedan år 2000 är besättningarna civila. Den totala kostnaden för den svenska isbrytningen ligger på drygt 350 miljoner kronor per år och för att ekonomiskt effektivisera isbrytningen sker ett omfattande samarbete mellan samtliga Östersjöländers isbrytartjänster. År 2000 var det över 30 år sedan någon av de viktiga Bottenvikshamnarna varit tvungen att stänga på grund av isförhållandena. (källa)
  2. Isbrytning i Sverige utförs runt Sveriges kuster för att göra det möjligt för handelsfartyg att använda de svenska hamnarna året runt. Normalt pågår isbrytarsäsongen från nyår till slutet av maj. År 2012 sköttes isbrytningen av tio isbrytare. Isbrytning har bedrivits i Sverige sedan slutet av 1800-talet, och sedan 1926 sköts den av staten. Ansvaret för isbrytningen ligger hos Sjöfartsverket och verksamheten leds från isbrytarledningen i Norrköping. Bemanningen av isbrytarna sköttes tidigare av Marinen, men sedan år 2000 är besättningarna civila. Den totala kostnaden för den svenska isbrytningen ligger på drygt 200 miljoner kronor per år, och för att ekonomiskt effektivisera isbrytningen sker ett stort samarbete mellan samtliga Östersjöländers isbrytartjänster. År 2000 var det över 30 år sedan någon av de viktiga Bottenvikshamnarna varit tvungen att stänga på grund av isförhållandena. (källa)
  3. Thoroddsens stora gärning som forskare är, att kartlade stora delar av Islands dessförinnan aldrig av människofot trampade ödemarker, fann och uppvisade de isländska flodernas källor, mätte och fastställde fjällens snögräns, undersökte jöklarna och deras förändringar även i äldre tid, med stöd av litteraturens uppgifter, utrönte Islands geologiska byggnad och särskilt bildandet av dess vulkaner samt påvisade de märkliga kupolvulkanerna och de kraterlösa, långsträckta sprickvulkanerna, vidare fastställde det inbördes åldersförhållandet mellan basalten och palagonittuffen, ådagalade surtarbrandslagrens samtidighet och beskrev isförhållandena på fjällen samt uppvisade äldre vattenlinjer, då havet stod vida högre än i nuvarande tid. Hans studier omfattar emellertid även Islands historia, och han utgav i populär form en god översikt av de nyare strömningarna i den europeiska kulturen (i "Eimreiðin", 1910). Köpenhamns universitet gav honom 1894 hedersdoktorstitel, och 1902 fick han professors titel. Han var ledamot av många lärda sällskap i in- och utlandet. Svenska Vetenskapsakademien tilldelade honom, i likhet med Videnskabernes Selskab i Köpenhamn, Geografisk Selskab där samt de geografiska sällskapen i Paris och New York, guldmedalj. (källa)
  4. Isförhållandena i Sverige under vintern 1870-71 (1872). (källa)
  5. Ispik är ett redskap som används under isbedömning vid långfärdsskridskoåkning. Det är en stav med metallspets som används för att bedöma egenskaper hos isen, som dess bärighet, typ och kvalité. Vid långfärdsskridskoåkning vill man ha ett stav- eller pikliknande redskap i varje hand till exempel för balansering vid svårare isförhållanden eller för stakåkning. (källa)
  6. Israpport är ett meddelande som beskriver aktuella isförhållanden på vatten som är eller normalt är istäckta. Det används framförallt inom sjöfart och långfärdsskridskoåkning. Verksamheten runt israpporter samt regelbunden utsändning av israpporter benämns israpportering. (källa)
  7. Tidigare har den största delen av den norska kolproduktionen i Svalbard skett i närheten av Longyearbyen. Senare blev Svea den största gruvan, men 2018 är den av allt att döma nedlagd. I Sveagruva finns stora depositioner av kol av god kvalitet, med flötsar på upp till fem meters mäktighet. Utskeppningssäsongen är dock kortare än i Isfjorden på grund av besvärliga isförhållanden. (källa)
  8. Holmöleden har länge varit ett problem vintertid eftersom trafiken fått ställas in vid svåra isförhållanden, för att istället uppehållas med snöskoter eller hydrokopter över en isväg. (källa)
  9. Även i naturvetenskapligt hänseende blev expeditionen mycket resultatrik. Liksom den samtidiga svenska expeditionen tvangs den av isförhållanden till en andra övervintring och expeditionen återkom först i september 1904 till England. Scott befordrades vid hemkomsten till captain i flottan och fick för sina förtjänster bland annat 1905 Vegamedaljen av Svenska sällskapet för antropologi och geografi i Stockholm. Själv återinträdde Scott i sin tjänst i flottan, men återupptog 1909, sedan hans forne kamrat Ernest Shackleton återkommit från sin berömda färd, planerna på en ny expedition till sydpolen. (källa)
  10. Menföre är förhållanden under de årstider då transporter till lands eller till sjöss försvåras på grund av rådande snö- respektive isförhållanden. Det är i Norden mest använt om väglag vintertid, där tjälen är otillräcklig, medan dess under namnet rasputitsa är ett fruktat transporthinder i Ukraina och Ryssland under vår och höst. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.