Isterbuk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder isterbuk, varianter, uttal och böjningar av isterbuk

Isterbuk synonym, annat ord för isterbuk, vad betyder isterbuk, förklaring, uttal och böjningar av isterbuk.

Vad betyder och hur uttalas isterbuk

Isterbuk uttalas ister|buk och är ett substantiv.

Isterbuk betyder:

Ordformer av isterbuk

Singular

isterbuk
obestämd grundform
isterbuks
obestämd genitiv
isterbuken
bestämd grundform
isterbukens
bestämd genitiv

Plural

isterbukar
obestämd grundform
isterbukars
obestämd genitiv
isterbukarna
bestämd grundform
isterbukarnas
bestämd genitiv

Isterbuk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet isterbuk

  1. Späck är det under huden samlade tjocka lagret av fett, som likt underhudsfettet hos andra djur består av en grovmaskig bindväv, vari massor av fettceller är inbäddade. Utom för avrundande av kroppsformerna och till reservnäring har späcket för de i kalla hav levande djuren särskild betydelse för att bevara den inre kroppsvärmen. Späck är för de arktiska ländernas invånare en oumbärlig beståndsdel av födan liksom det har varit material till lyse och värme. Ju kallare klimatet är, där människor lever, i desto högre grad utgöres deras föda av animaliskt fett just från havsdjur. Sälspäck är ett gammalt folkmedel mot kikhosta, lungsot och kroniska bröstsjukdomar. Av valars och säldjurs späck kokas tran, som har haft stor teknisk användning. Ur sälspäck framställd, renad sältran överensstämmer i mycket med fiskleverolja och har rekommenderats till användning i samma syfte. Till skillnad från späcket hos de nämnda havsdjuren samt svinet kallas både kött och fett hos det slaktade svinet fläsk, medan fettet invid njurar, tarmar och revben hos svin kallas ister och fettet hos nötkreatur och får kallas talg. Det sistnämnda är rikare på fasta fettarter än späcket. Fettet hos människa kallas endast skämtsamt för späck, fläsk ("gubb- eller gumfläsk"), ister ("isterhaka", "isterbuk") eller talg ("lägga på njurtalgen", d.v.s. fetma, leva för gott). (källa)
  2. Ptolemaios VIII Euergetes II ("välgöraren"), även kallad Fyskon ("isterbuken"), 182 f.Kr. - 116 f.Kr., var kung i ptolemeiska riket 170 f.Kr. - 116 f.Kr. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.