Kärl Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kärl, varianter, uttal och böjningar av kärl

Kärl synonym, annat ord för kärl, vad betyder kärl, förklaring, uttal och böjningar av kärl.

Synonymer till kärl

Andra språk

Kärl på Engelska

  • vessel - pot, container
  • vessel - blood vessel

Hur används ordet kärl

  1. Liksom vätskor och plasman är gaser fluider, med förmågan att flöda och avsaknad av tendenser att återgå till dess tidigare tillstånd efter deformation. De har dock viskositet, även om de till skillnad mot vätskor inte tar upp en fix volym utan fyller upp den behållare de placeras i. Den kinetiska energin per molekyl är större än för de fasta och flytande faserna, men lägre än för plasma. På grund av detta tenderar gasmolekyler att studsa mot ytan på de kärl de innesluts i samt mot varandra. Det är en vanlig missuppfattning att tro att dessa kollisioner är nödvändiga för att förklara tryck, när det i själva verket räcker med hastighetsfördelningen. Kollisionerna är i själva verket bara nödvändiga för att definiera Maxwell-Boltzmannfördelningen. (källa)
  2. Moderna glassmaskiner kyls med en vätskefylld kylklamp som fryses innan användning. Glassmaskiner fanns även tidigare, men de kyldes då med en blandning av is och salt som placerades runt det kärl där smeten rördes om. (källa)
  3. Graal, även gral, eller den heliga graal, är enligt medeltida kristen tro den bägare ur vilken Jesus och lärjungarna drack vinet vid den sista måltiden. Graal kan också syfta på det kärl i vilket Josef av Arimathea samlade blodet som rann från Kristus vid hans korsfästelse. Enligt berättelsen var kalken gjord av en enda, med underbara krafter utrustad ädelsten. Graal skall ha förts bort av Josef av Arimathea och hamnat i Britannien där han enligt legenden verkade som apostel, men hans efterkommande förlorade den. Slutligen lyckades man enligt sagan återfinna graal. En tid skall den ha förvarats i ett tempel på berget Montsalvage, där en samling riddare höll vakt vid den. Den visade sin underbara kraft vid ett par tillfällen och upptogs sedan till himlen. (källa)
  4. En skopa är ett kärl, ett redskap, vanligtvis med skaft som handtag, att ösa med. (källa)
  5. En grytlapp, även kallad pannlapp, är ett skydd för händerna när man hanterar heta kärl i köket. (källa)
  6. Hjärninfarkt, även kallad blodpropp och ischemisk stroke, är en skada i hjärnan orsakad av syrebrist, ofta på grund av en blodpropp i hjärnans kärl som ger akut brist i blodtillförseln till hela eller delar av hjärnan. Hjärninfarkt är den vanligaste (85 procent av alla fall) orsaken till stroke. (källa)
  7. Provföremålet insättes i ett slutet utrymme, där det också finns en mättad saltlösning i destillerat vatten som avdunstar från ett öppet kärl. Nackdelar med metoden är att det dels tar lång tid, innan luftfuktigheten i det slutna utrymmet blivit stabil och det dessutom är något beroende av temperaturen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: