Kalender synonym, annat ord för kalender, vad betyder kalender, förklaring, uttal och böjningar av kalender.

Synonymer till kalender

Vad betyder och hur uttalas kalender

Kalender uttalas kal|ender [-en´d-] och är ett substantiv -n kalendrar.

Kalender betyder:

Ordformer av kalender

Singular

kalender
obestämd grundform
kalenders
obestämd genitiv
kalendern
bestämd grundform
kalenderns
bestämd genitiv

Plural

kalendrar
obestämd grundform
kalendrars
obestämd genitiv
kalendrarna
bestämd grundform
kalendrarnas
bestämd genitiv

Kalender är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Kalender översättning

Engelska

calendar
calendar month, calendar year

Hur används ordet kalender

  1. Finlands Ridderskaps och Adels kalender (wikipedia.org)
  2. En adventskalender eller julkalender eller är en särskilt utformad kalender som räknar dagarna till jul, antingen från första advent eller 1 december. (wikipedia.org)
  3. Många år senare blev Gerhard Lang delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta julkalendern i form av en julkalender. Dock, året innan gavs en kalender ut i form av en adventsklocka (adventuhr) i Hamburg och man kan diskutera huruvida detta var den första tryckta julkalendern eller inte. Gerhard Langs adventskalender bestod av två ark varav det ena hade tjugofyra julmotiv, som efter hand klipptes ut och fästes på motsvarande plats på det andra arket. Succén blev oväntat stor och på 1920-talet skapade Lang en ny variant med luckor och tredimensionella julkalendrar avsedda för innehåll i form av föremål. Dessa hade stadsmotiv och religiösa motiv. (wikipedia.org)
  4. Gregorianska kalendern – den kalender som används i de flesta av jordens länder (wikipedia.org)
  5. Guatemalas tidigaste historia är starkt präglad av mayafolket och de tidigaste tecknen från mayatiden menar forskarna är mellan 2000 f.Kr. och 1500 f.Kr.. Redan 1100 f.Kr. ska olmekfolket börjat bygga pyramider och hugga ut stora stenbrott. Olmekerna betecknas rätt ofta som Mesoamerikas moderkultur. Detta folk hade stort inflytande genom hela mayaregionen, och påverkade speciellt konsten, mytologin och politiken, men de utvecklade också tidigt ett skriftsystem och en kalender. Perioden runt och efter 300 räknas som den viktigaste epoken i mayahistorien. Mayafolket kom nu under inflytande från Teotihuacán i Mexiko, en stad med omkring 250 000 invånare. En till stad växte fram, Tikal, som ett dominerande maktcenter i mayanernas land. Samtidigt växte också staden Calakmul. Från 500 var dessa städer så stora att alla andra städer i regionen tillhörde endera av dessa. Calakmul besegrade Tikal 562, varpå en 130 år lång stagnation av utvecklingen följde. (wikipedia.org)
  6. Ett halvår är ett halvt år, vilket ofta definieras som sex månader. Vanligen räknas årets två halvår med början den 1 januari respektive 1 juli. Med detta synsätt är de två halvåren under ett kalenderår inte lika långa: perioden 1 januari - 30 juni är 181 dagar (182 under skottår), medan perioden 1 juli - 31 december är 184 dagar. (wikipedia.org)
  7. En fransk hertiglig släkt lever i Sverige idag, ätten (Fouché) d'Otrante, som stammar från Napoleons polisminister Joseph Fouché. Ätten är upptagen i Kalender över Ointroducerad Adels Förening. (wikipedia.org)
  8. Säsongerna 1948/1949–1974/1975 var Allsvenskan ett halvofficiellt namn på ishockeyns högsta division i Sverige. Formellt hette högsta serien Division 1, men även om det stod serienamnen Division 1 Norra och Södra i spelprogrammen i förbundets officiella kalender kallades nykomlingar i högsta serien för "nya allsvenskar" och så vidare. Det var alltid två serier, norra och södra, utom sista säsongen 1974/1975 som var en övergångssäsong inför den nya Elitseriens start med alla sexton lag i en enda division 1-serie, som informellt har kallats för "Mammutallsvenskan". (wikipedia.org)
  9. September är årets nionde månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. Den innehåller årets 244:e till 273:e dag (245:e till 274:e vid skottår). Trots att september är den nionde månaden enligt vår gregorianska kalender betyder namnet den sjunde månaden. Det beror på att man år 153 f.Kr. flyttade årets början till januari istället för mars, där den tidigare legat. (wikipedia.org)
  10. Årsinkomst kallas den samlade inkomsten under ett kalenderår. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Kalender Synonymer Betyder Uttal

Populärast: