Kaliber Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kaliber, varianter, uttal och böjningar av kaliber

Kaliber synonym, annat ord för kaliber, vad betyder kaliber, förklaring, uttal och böjningar av kaliber.

Synonym till kaliber

Vad betyder och hur uttalas kaliber

Kaliber uttalas kaliber [-i´-] och är ett substantiv -n; pl. kalibrar el. kalibrer.

Kaliber betyder:

Ordformer av kaliber

Singular

kaliber
obestämd grundform
kalibers
obestämd genitiv
kalibern
bestämd grundform
kaliberns
bestämd genitiv

Plural

kalibrar
obestämd grundform
kalibrars
obestämd genitiv
kalibrarna
bestämd grundform
kalibrarnas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

kalibrer
obestämd grundform
kalibrers
obestämd genitiv
kalibrerna
bestämd grundform
kalibrernas
bestämd genitiv

Kaliber är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kaliber på Engelska

  • calibre

Hur används ordet kaliber

  1. Underkaliber – en adapter i en eldvapenpipa för att minska dess kaliber. (källa)
  2. Gevär med räfflade pipor var allmänt i användning från mitten av 1800-talet. Räfflingen gav kulan rotation och en stadig gång genom luften. De tidigare sfäriska kulorna ersattes med avlånga ovala kulor varvid kulornas precision ökades. Den därvid förlängda kulan gav en kraftigare rekyl, och då man samtidigt ställde allt högre krav på hög utgångshastighet och kraftiga krutladdningar, började man på 1860-talet att minska kalibern till 10,5–18 mm och sedan man infört röksvagt krut på 1880-talet till 6,5–8 mm. En förutsättning för detta var enhetspatroner och bakladdade gevär. (källa)
  3. Granatkastare har kort eldrör i förhållande till kalibern, är mycket lättare än en kanon eller haubits med samma kaliber, använder utgångsvinklar över 45° och har en utgångshastighet upp till ungefär ljudhastigheten (331 m/s vid 0°C). Eldröret är vanligen slätborrat och mynningsladdat men det förekommer exempel med räffling och bakladdning. Rekylen tas upp utan fjädring genom en bottenplatta som vilar direkt på marken, med undantag för vissa fordonsmonterade vapen. Ammunition är traditionellt vinggranater, hylslösa granater vars granatkropp har stjärtstycke med vingar för aerodynamisk stabilisering och en liten drivladdning för utskjutning. Mynningsladdade granatkastare fungerar traditionellt genom att släppa granaten genom eldröret så den faller med stjärtstycket mot ett slagstift i botten av eldröret som antänder drivladdningen och skjuter iväg granaten. (källa)
  4. En dubbelstudsare är ett brytvapen med två pipor för gevärsammunition. En dubbelstudsare med pipor i olika kaliber kallas på tyska för Bergstutzen. (källa)
  5. Polisen har i sin författningssamling definierat handeldvapen som "skjutvapen med en kaliber som understiger 20 millimeter". Skjutvapen med större kaliber betecknas pjäser. Till kategorin särskilt farliga handeldvapen räknas pistoler, revolvrar samt kulsprutepistoler, automatgevär, automatkarbiner, hagelsprutor, granatsprutor och kulsprutor med modellår från och med år 1900 och senare. Till kategorin särskilt farliga pjäser räknas raketgevär, granatgevär, pansarvärnspjäs 1110 samt 8 och 12 cm granatkastare. (källa)
  6. Ursprungligen, före första världskriget, gällde att en haubits skulle ha en eldrörslängd på mellan 12 och 14 gånger kalibern, en utgångshastighet på cirka 350 m/s och elevationsmöjlighet upp till 45°. Pjäser med längre eldrör, större utgångshastighet och mindre maximal elevation kallades kanoner, kortare pjäser med större elevation (övergrader) kallades mörsare. (källa)
  7. Genom tiderna har det funnits en mängd hagelkalibrar, och finns väl så fortfarande på sina håll. I Sverige är det kalibrarna 12, 16 och 20 som är använda i någon större omfattning vid jakt och skytte. Dessa tre kalibrar anses i stort jämbördiga och de får i Sverige användas till jakt på de djurarter som får jagas med klass 3 och 4 kulvapen + rådjur och lodjur. Klenare hagel kalibrar som 24 och 28 får användas till viss jakt här i landet, men är ovanliga. (källa)
  8. Kaliber är ett mått som anger den minsta invändiga diametern i ett eldvapens pipa eller lopp. Måttet används ofta som en del av beteckningen för vapnet (exempelvis 7,62 mm automatkarbin 4 eller 8,4 cm granatgevär m/48) samt för den ammunition som är avsedd för vapnet. Sådan ammunition kallas kaliberbunden ammunition och delas in i finkalibrig, mellankalibrig och grovkalibrig ammunition beroende på deras storlek. De kan ytterligare uppdelas beroende på deras kaliber i relation till eldrörets kaliber, såsom underkalibrig, fullkalibrig och överkalibrig ammunition. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.