Kasse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kasse, varianter, uttal och böjningar av kasse

Kasse synonym, annat ord för kasse, vad betyder kasse, förklaring, uttal och böjningar av kasse.

Synonymer till kasse

Vad betyder och hur uttalas kasse

Kasse uttalas kasse och är ett substantiv -n kassar.

Kasse betyder:

Ordformer av kasse

Singular

kasse
obestämd grundform
kasses
obestämd genitiv
kassen
bestämd grundform
kassens
bestämd genitiv

Plural

kassar
obestämd grundform
kassars
obestämd genitiv
kassarna
bestämd grundform
kassarnas
bestämd genitiv

Kasse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kasse på Engelska

  • (sack - US), carrier bag paper bag

Hur används ordet kasse

  1. Bärkasse, i dagligt tal ofta benämnt kasse, är en mjuk behållare med handtag avsedd för transporter. Det kan exempelvis röra sig om en påse med handtag som nyttjas vid inköp och kan vara av kraftigt papper, plast eller tyg. Ordet kasse är en äldre samlingsbenämning på lådor, påsar, fiskeredskap och liknande i olika material.
  2. En bärkasse av kraftigt papper kallas ofta papperskasse. Industriell tillverkning av papperspåsar inleddes i USA 1852.
  3. År 1912 förstärkte dagligvaruhandlaren Walter Deubener i Saint Paul (Minnesota) papperspåsarna i sin butik med snören och bärhandtag. Dessa "Deubener Shopping Bags" kunde rymma upp till 40 kg med varor, och redan 1915 tillverkades över en miljon sådana bärkassar. Denna typ av kasse blev senare standard i varuhus, där affärsidkarna lät trycka firmans logotyp och färger på kassen.
  4. Pappersmaterialet i en papperskasse är kraftpapper, ett emballagematerial som även används till papperssäckar och som introducerades av det svenska företaget Munksjö AB i Jönköping. Fabrikens föreståndare Alvar Müntzing hade 1885 kommit på en alkalisk metod för tillverkning av pappersmassa, vilket gav möjlighet att producera ett mycket starkt papper med barrved som bas. Pappersmassan kom senare att marknadsföras som "kraftmassa". Numera (2000-talet) benämns massan oftare som sulfatmassa.
  5. På 1950-talet började plastkassar av (plast)nät av typen fisknät bli vanligare. Ännu var dock papperskassar det vanliga för hembärning av varor från dagligvaruhandeln.
  6. Plastkassen (ibland benämnd plastpåse och i regel tillverkad av sammanfogad plastfilm) uppfanns av det Norrköpingsbaserade företaget Celloplast AB, efter ett koncept av uppfinnaren Sten Gustaf Thulin. Celloplast fick 1965 patent på en stark plastpåse med handtag, hållbar nog att bära hem varor i. I slutet på 1960-talet producerades 600 miljoner påsar om året, och i början på 1970-talet som mest 760 miljoner.
  7. Celloplast startade tillverkning även i andra europeiska länder samt i USA, och man hade genom sitt patent under ett antal års tid närmast monopol på produkten bärkasse av plast. 1977 hävdes dock Celloplasts patent i USA genom enträget arbete av oljebolaget Mobil, och därefter inleddes en lång nedgång för företaget Celloplast. Företaget splittrades under 1990-talet upp, och dess tidigare huvudkontor i Norrköping är numera säte för Miljösäck, Sveriges största tillverkare av sopsäckar av återvunnen polyeten.
  8. Kasse som tillhandahålls i affären är en framgångsrik affärsidé, både för tillverkare och affärerna. På utsidan av kassen står nästan alltid affärens namn.
  9. I en del länder är det lag på att handlare måste ta betalt för plastkassar. Däremot inte i Sverige. I juni 2017 trädde en ny EU-lag i kraft som innebär att de som säljer eller delar ut plastkassar har informationsplikt om plastkassens skadeeffekter för miljön och hur man kan minska användningen. Efter det har fler butiker i Sverige frivilligt valt att ta betalt för plastkassar. I slutet av 2017 kunde en ihållande nedgång i användningen konstateras i Sverige.
  10. Plastbärkassar återanvänds ofta av konsumenterna som soppåsar till hushållssopor. Ett miljövänligare alternativ är att använda tunnare plastpåsar, som säljs i rulle, till hushållssoporna. Även dessa brukar vara knytbara.
  11. År 2012 använde svenska folket nästan en miljard plastkassar om året. Den svenska dagligvaruhandeln tjänar stora pengar på försäljningen av plastkassar, i Axfood AB:s butiker (med 19 procent av branschens omsättning) såldes 2011 cirka 105 miljoner plastkassar, vilket med en vinst per kasse på cirka 70 öre gav en vinst på 84 miljoner kronor. Föreningen Sveriges Konsumenter ansåg 2015 att (över)priset på butikskassar hade en återhållande effekt och att det oftare var gratiskassarna som sågs slängda i naturen.
  12. Vissa länder, regioner och städer har förbjudit butikskassar av plast. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.