Katjon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder katjon, varianter, uttal och böjningar av katjon

Katjon synonym, annat ord för katjon, vad betyder katjon, förklaring, uttal och böjningar av katjon.

Vad betyder och hur uttalas katjon

Katjon uttalas kat|jon [kat´- el. ka´t-] och är ett substantiv.

Katjon betyder:

Ordformer av katjon

Singular

katjon
obestämd grundform
katjons
obestämd genitiv
katjonen
bestämd grundform
katjonens
bestämd genitiv

Plural

katjoner
obestämd grundform
katjoners
obestämd genitiv
katjonerna
bestämd grundform
katjonernas
bestämd genitiv

Katjon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet katjon

  1. Väte eller hydrogen (latin: Hydrogenium) är det enklaste, lättaste, vanligaste och tidigast bildade grundämnet i universum efter Big Bang. Vid standardtryck och -temperatur är väte en tvåatomig, lukt-, färg- och smaklös men mycket lättantändlig gas. Väte förekommer i form av ett flertal isotoper. Vätejonen, som är grunden för bland annat syrabaskemin, kan förekomma som både anjon och katjon. Den enkla väteatomen har varit mycket viktig för framväxten av kvantmekaniken. Vanligtvis brukar väte placeras ovanför alkalimetallerna i det periodiska systemet eftersom det bara har en valenselektron. En mindre vanlig placering är att sätta det ovanför halogenerna eftersom det bara krävs en till elektron för ädelgaskonfiguration. (wikipedia.org)
  2. Ordet jon myntades av Michael Faraday, från grekiskans ἰόν, från verbet ἰέναι, "att gå", alltså "en gångare". Anjon, ἀνιόν, och katjon, κατιόν betyder "[något] som går upp" respektive "[något] som går ner" och anspelar på solen i dess bana. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.