Kavitetsdjur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kavitetsdjur, varianter, uttal och böjningar av kavitetsdjur

Kavitetsdjur synonym, annat ord för kavitetsdjur, vad betyder kavitetsdjur, förklaring, uttal och böjningar av kavitetsdjur.

Vad betyder och hur uttalas kavitetsdjur

Kavitetsdjur uttalas kav|itets|djur och är ett substantiv.

Kavitetsdjur betyder:

Ordformer av kavitetsdjur

Singular

kavitetsdjur
obestämd grundform
kavitetsdjurs
obestämd genitiv
kavitetsdjuret
bestämd grundform
kavitetsdjurets
bestämd genitiv

Plural

kavitetsdjur
obestämd grundform
kavitetsdjurs
obestämd genitiv
kavitetsdjuren
bestämd grundform
kavitetsdjurens
bestämd genitiv

Kavitetsdjur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kavitetsdjur

  1. Under krita spelade protozoerna en betydande roll, bland dem hade foraminifererna sitt andra maximum. I organogena kalkstenar, i synnerhet skivkritan, utgör skal av foraminiferer tillsammans med coccoliter en stor del av bergsmassan. Bland kavitetsdjuren märks svampar, vilka lämnat kiselsyrematerialet till flintan, samt koraller, som bildar revkalk. Tagghudingarna var under kritaperioden särskilt talrika och har bidragit mycket till uppbyggande av kalkstenarna. De irreguljära sjöborrarna nådde under kritaperioden en rik utveckling. Mossdjur var under yngre krita talrika. Av armfotingarna märks särskilt vissa arter som Terebratula och Crania, särskilt under yngre krita. Blötdjuren hade även en rik utveckling, men flera av de förekommande grupperna dog ut under kritaperioden. Av musslor märks särskilt ostronen med undersläktena Gryphæa, Exogyra och Alectryonia, samt Inoceramus och Pecten, vidare rudisterna. (källa)
  2. Coelenterata kallas även tvåskiktsdjur eller kavitetsdjur. Namnet coelenterata har tidigare använts för att omfatta stammarna nässeldjur och kammaneter, på grund av att de är enkelt uppbyggda flercelliga djur. Man kan se det som att djuren inte går vidare från gastrulastadiet, ett hos andra djur tidigt utvecklingsstadium efter att ett ägg blivit befruktat. (källa)
  3. Små arter är ofta runda i tvärsnitt medan de större är plattare, men alla har osegmenterade kroppar. Maskarnas är beklädda med flimmerhår (cilier), som används vid förflyttning: hos de större arterna används även muskler. I maskarnas hud förekommer några kroppar som motsvarar kavitetsdjurens nässelceller. Ögon och "hörselblåsor" finns. Munöppningen ligger på buksidan, vanligen närmare kroppens mitt. Svalget (pharynx) är vanligen muskulöst och kan skjutas ut vid födointag, utformningen är viktig för gruppens systematik. Tarmen är oftast rikt förgrenad men slutar blint, eftersom analöppning saknas. Nervsystemet består av ett dubbelt ganglion med därifrån åt olika håll utgående nervstammar. Den lilla kroppsstorleken, den platta formen och tarmens förgreningar möjliggör syresättning utan att särskilda andnings- och cirkulationssystem behövs. (källa)
  4. Jäderholm blev filosofie kandidat vid Uppsala universitet 1892, filosofie licentiat och filosofie doktor 1898, adjunkt i Örebro 1905, lektor i biologi och kemi i Västervik 1905 och lektor i samma ämnen i Norrköping 1913. Han företog flera forskningsresor till ett flertal europeiska länder samt Jamaica och utgav många zoologiska arbeten, publicerade i bland annat Vetenskapsakademiens Handlingar, behandlande företrädesvis kavitetsdjur (Coelenterata). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.