Khan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder khan, varianter, uttal och böjningar av khan

Khan synonym, annat ord för khan, vad betyder khan, förklaring, uttal och böjningar av khan.

Vad betyder och hur uttalas khan

Khan uttalas khan [ka´n] el. ¹kan och är ett substantiv -en -er.

Khan betyder:

Ordformer av khan

Singular

khan
obestämd grundform
khans
obestämd genitiv
khanen
bestämd grundform
khanens
bestämd genitiv

Plural

khaner
obestämd grundform
khaners
obestämd genitiv
khanerna
bestämd grundform
khanernas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

kan
obestämd grundform
kans
obestämd genitiv
kanen
bestämd grundform
kanens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

kaner
obestämd grundform
kaners
obestämd genitiv
kanerna
bestämd grundform
kanernas
bestämd genitiv

Khan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet khan

  1. Cameoroll, även gästroll eller kaméroll, kallas ett gästspel av en känd person i en film. Det är ofta fråga om en statistroll där personen bara syns i förbifarten, i bakgrunden av filmen. En cameoroll kan också vara då en rollfigur från en bok eller tecknad serie dyker upp i en annan författares verk eller när en datorspelsfigur dyker upp i ett helt annat spel än det figuren vanligtvis medverkar i. (källa)
  2. Fältherre eller härförare kallas en person som under ett krig leder en på en krigsskådeplats självständigt uppträdande här. Med fältherreskap, eller krigskonst, betecknar man vanligen sättet att utföra ett fälttåg, ett krig. Krigskonsten ställer synnerligen stora fordringar på fältherren, och Napoleon I erkände inte flera än sju verkliga fältherrar, nämligen Alexander den store, Hannibal, Julius Cæsar, Gustav II Adolf, Turenne, Eugen av Savojen och Fredrik den store. Ytterligare relevanta namn som kan adderas till denna skara är till exempel Napoleon själv, Scipio Africanus, Djingis khan, Lennart Torstenson, Karl XII, Moltke d.ä., Paul von Hindenburg, Erich von Manstein, Erwin Rommel, Gerd von Rundstedt, Georgij Zjukov och Bernard Montgomery. (källa)
  3. Området kallades för Mesopotamien under antiken, och betraktas allmänt som en av de första civilisationerna. Namnet Irak betyder "två ådror", vilket syftar på floderna Eufrat och Tigris. Det tillhörde länge Persien (under de akemenidiska, parthiska och sassanidiska dynastierna) och blev med upprepade mellanrum mål för romerska anfall. På 600-talet ockuperades Irak av araberna, som skövlade den sassanidiska huvudstaden Ktesifon och lät anlägga den nuvarande huvudstaden Bagdad införa det nu helt dominanta islam i landet. Under 1200-talet skövlades det av mongoliska styrkor under Djingis khan och dennes ättlingar, under vilket miljontals människor kan ha mist livet. Bagdad jämnades med marken 1258 och den rådande kalifen avrättades. Det mongolisk-turkiska inflytandet hävdes under 1400-talet och landet erövrades under tidigt 1500-tal av den osmanske sultanen Süleyman. (källa)
  4. En karavanseraj, (turkiska: karvansary, persiska كاروانسرا, i arabisktalande länder kallad khan eller funduq) var ett värdshus och ett härbärge för karavaner av köpmän. Karavanserajerna var viktiga centra för utbyte av varor och information längs handelsvägarna i Asien, Afrika och Sydöstra Europa, speciellt längs Sidenvägen. Ordet seraj är av persisk uppkomst (سرا), och betyder «beboelig eller «palats. (källa)
  5. Man kan göra en grundläggande uppdelning mellan lätt kavalleri och tungt kavalleri efter graden av bepansring som bärs, främst av ryttaren men också av hästen. (källa)
  6. Khan (även chan, förr även skrivet kan) är en från turkiska eller mongoliska språk härstammande titel med betydelsen "furste" eller "härskare". Titeln bars från början av självständiga mongoler, tatarer, seldjuker och osmaner, till exempel Djingis khan och huset Dulo. En förlängd form, khagan, "khanernas khan", innehar betydelsen "kejsare". Det område som styrs av en khan kallas ett khanat (khaganat då det styrs av en khagan). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.