Klå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klå, varianter, uttal och böjningar av klå

Klå synonym, annat ord för klå, vad betyder klå, förklaring, uttal och böjningar av klå.

Synonymer till klå

Vad betyder och hur uttalas klå

Klå uttalas klå och är ett verb klådde, klått, klådd n. klått, pres. klår.

Klå betyder:

Ordformer av klå

Aktiv

klå
infinitiv
klår
presens
klådde
preteritum
klått
supinum
klående
presens particip
klå
imperativ

Passiv

klås
infinitiv
klås
presens
klåddes
preteritum
klåtts
supinum

Perfekt particip

klådd en
~ + subst.
klått ett
~ + subst.
klådda den/det/de
~ + subst.

Klå är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Klå på Engelska

 • beat, trash - I have never beaten him at tennis

Hur används ordet klå

 1. Höga koncentrationer i blod uppmäts ibland under graviditeten vilket sätts i samband med en näst intill outhärdlig klåda under fotsulorna. (wikipedia.org)
 2. Gipsskivan har normalt ett dåligt skydd mot fukt, om den inte har ett skyddande ytskikt och bör ej användas utomhus. Orsaken är risk för mögelbildning vid fuktskador. En ny typ av gipsskiva med glasfiberförstärkt yta är att föredra till utrymmen där det kan uppstå problem med fukt. Damm från glasfibern har visat sig ge problem på bygget till exempel näsblod, klåda med mera. Nu kräver tillverkare att heltäckande skyddskläder används vid montage. Detta löser dock bara snickarnas besvär men inte andra yrkesgrupper som gör håltagningar. Det finns dock fibercementskivor som använts under lång tid utan arbetskyddsproblem eller mögelbildning på grund av fuktskador. (wikipedia.org)
 3. Inom folkmedicinen används groblad som omslag över sticksår främst på fötterna. Invärtes används växten främst vid förkylningar med slemmiga upphostingar. Den används även som ett munvatten för lindring av tandvärk vid karies. Vid getingstick eller myggstick kan lindring uppnås genom att pressa saft från ett färskt groblad direkt på sticket. Ofta inträder en snar lindring av både smärta, klåda och svullnad. (wikipedia.org)
 4. Grodyngel är det första stadiet i groddjurs livscykel, motsvarande larv. Grodynglen kläcks ur rom i vatten, och har en lång svans. Benen utvecklas efter hand. Hos de flesta arter av grodor livnär sig grodyngel främst på alger. I västgötska, liksom norska, kallas de för rumpetroll. I Delsbotrakten i Hälsingland kallades de klånnpadda. (wikipedia.org)
 5. Gubbslem (Gonyostomum semen) är en vanligt förekommande encellig alg som förekommer i sjöar världen över. Namnet kommer av att algcellen innehåller slembehållare som exploderar om cellen utsätts för värme eller beröring. Gonyostomum är särskilt vanlig i humösa (brunfärgade) sjöar där den ofta bildar blomningar, det vill säga höga koncentrationer av celler i vattnet. Sedan 1970-talet har blomningar påträffats i flera sjöar och under längre tidsperioder i Sverige och Finland. Vid blomningar kan Gonyostomum-slemmet orsaka klåda och hudirritation om man badar i vattnet. Gonyostomum påträffas i svenska sjöar från maj till september/oktober. (wikipedia.org)
 6. Yttre hemorrojder orsakar endast smärre obehag om de inte innehåller blodproppar, då de istället kan vara mycket smärtsamma. I vilket fall som helst försvinner smärtan vanligtvis inom 2 – 3  dagar. Det kan dock ta några veckor innan svullnaden går ner. Ett akrokordon kan kvarstå efter läkningen. Om hemorrojderna är stora och orsakar hygienproblem kan de orsaka irritation i den omgivande huden och därmed klåda runt anus. (wikipedia.org)
 7. dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner, även hos människor. (wikipedia.org)
 8. Trådsvampar kan bland annat ge upphov till fotsvamp, som är en vanlig typ av hudsvamp, men även ringorm, svamp i hårbotten och nagelsvamp. Jästsvampen Candida kan bland annat orsaka hudinfektioner och leda till nagelsjukdomen paronychia. Den som drabbas av en Malassezia-infektion börjar ofta svettas överdrivet mycket. Andra symptom på denna typ av infektion är fjällning, förändrad hudfärg, blåsor och klåda. (wikipedia.org)
 9. Hyacinten innehåller alkaloider och är giftig om den förtärs i stora mängder. Hyacinten kan också utlösa symptom hos doftöverkänsliga personer och har av Astma- och Allergiförbundet listats som en av doftallergiväxterna. Hyacinten skapar problem hos allergiker, astmatiker och personer med doftöverkänslighet och kan ge klåda, bindhinneinflammation och till och med tillfälligt nedsatt syn. Hyacintlökarna innehåller kalciumoxalatkristaller som kan ge eksem och andra hudirritationer, som kan drabba personer som hanterar lökarna yrkesmässigt. (wikipedia.org)
 10. Själva symtomen hos pollenallergiker uppstår när pollenkorn kommer i kontakt med olika slemhinnor i näsan och luftvägarna, vilket leder till allergiska reaktioner där ämnen som exempelvis histamin frisätts. Detta kan bland annat leda till nysningar, klåda, nästäppa, rinnsnuva, eller, i än värre fall, en svullen bindehinna (konjunktiva), gom samt hosta, trötthet, andnöd och klåda i hörselgångarna. På grund av korsallergi har många pollenallergiker allergiska besvär av en del födoämnen, framförallt frukter. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: