Klosterorden Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klosterorden, varianter, uttal och böjningar av klosterorden

Klosterorden synonym, annat ord för klosterorden, vad betyder klosterorden, förklaring, uttal och böjningar av klosterorden.

Vad betyder och hur uttalas klosterorden

Klosterorden uttalas kloster|orden och är ett substantiv.

Ordformer av klosterorden

Singular

klosterorden
obestämd grundform
klosterordens
obestämd genitiv
klosterorden
bestämd grundform
klosterordens
bestämd genitiv

Plural

klosterordnar
obestämd grundform
klosterordnars
obestämd genitiv
klosterordnarna
bestämd grundform
klosterordnarnas
bestämd genitiv

Klosterorden är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet klosterorden

  1. En mindre sammanslutning av flera kloster (vanligtvis inom en av de äldsta klosterordnarna), som är lösare organiserad än de egentliga orderna, till exempel Solesmes-kongregationen inom benediktinorden i Solesmes. De olika klostren inom till exempel Solesmes-kongregationen följer i stora drag en och samma tolkning av den för alla benediktinska kongregationer gemensamma ordensregeln. (källa)
  2. Sådana ordnar som inte är klosterordnar i strikt mening kan ofta vara intellektuellt eller pastoralt inriktade i sitt dagliga arbete. Det är vanligt förekommande att jesuiter har en eller två doktorsexamina var, och även dominikaner har en långvarig tradition av akademisk forskning. (källa)
  3. För dem som av något skäl ej kunde ingå i de egentliga ordnarna bildades under Franciskus av Assisis inflytande botbrödraskap, av Nikolaus IV 1289 organiserade till Fratres de poenitentia Sancti Francisci eller den helige Frans tredje orden och många av tertiärordnarna är grundade redan på medeltiden. De är oftast kopplade till en vanlig klosterorden. Betydande medlemsantal inom romersk-katolska kyrkan har mendikantordnarna, franciskanernas, karmeliternas och dominikanernas tredjeordnar. (källa)
  4. I kristna sammanhang sker avgivandet av löften att leva efter klosterregler när den som efter en tid som novis inträder i ett kloster eller en kyrklig orden. Avläggandet sker vid en särskild ceremoni kallad profess. De tre benediktinska ordenslöftena omfattar exempelvis conversatio, det vill säga antagande av klosterlivets villkor, lydnad till abboten och stabilitet (latin: stabilitas loci "platsens stabilitet"), det vill säga löftet att förbli i det kloster där löftet avgivits. I de senare klosterordnarna infördes vanligen de tre mera bekanta löftena om fattigdom, kyskhet och lydnad. Löften avges normalt i flera steg, där eviga löften avges först efter ett antal år. (källa)
  5. Mitra är en (liturgisk) huvudbonad som i huvudsak bärs av biskopar som symbol för deras ämbete. Även abbotar och förr även abbedissor i vissa klosterordnar bär ibland mitra. (källa)
  6. Av påven erkända ordnar (för munkar, nunnor, ordenssystrar et cetera) redovisas ej här. Se Katolska klosterordnar. (källa)
  7. Från och med 300-talet kom egendomsgemenskapen främst att praktiseras i de kloster som grundades av Pachomios och andra ökenfäder. De allra flesta klosterordnar som uppstått under kyrkohistorien, såsom benediktinorden och franciskanorden har haft egendomsgemenskap. Då Martin Luther och Jean Calvin avskaffade klosterväsendet har egendomsgemenskap varit mer sällsynt inom protestantismen, men olika rörelser har även där uppstått som har praktiserat egendomsgemenskap, såsom hutteriterna, Bruderhof, Diggers, skevikarna och Jesusfolket. (källa)
  8. Munkarna grundade under ledning av Robert av Molesmes ett kloster kallat Novum Monasterium i ett sankt område kallat Cîteaux, som ligger ganska nära den franska staden Dijon i Burgund. Det är från latiniseringen Cistercium av Cîteaux som klosterorden fått sitt namn. (källa)
  9. Birgittinorden, även Birgittinerorden, egentligen Den heliga (allraheligaste) Frälsarens orden (latin: Ordo Sanctissimi Salvatoris, O.SS.S) är en katolsk klosterorden grundad 1370 i Sverige av heliga Birgitta. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.