Klosterregel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klosterregel, varianter, uttal och böjningar av klosterregel

Klosterregel synonym, annat ord för klosterregel, vad betyder klosterregel, förklaring, uttal och böjningar av klosterregel.

Vad betyder och hur uttalas klosterregel

Klosterregel uttalas kloster|regel och är ett substantiv -n klosterregler.

Ordformer av klosterregel

Singular

klosterregel
obestämd grundform
klosterregels
obestämd genitiv
klosterregeln
bestämd grundform
klosterregelns
bestämd genitiv

Plural

klosterregler
obestämd grundform
klosterreglers
obestämd genitiv
klosterreglerna
bestämd grundform
klosterreglernas
bestämd genitiv

Klosterregel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet klosterregel

  1. I Tibet finns både munkkloster och nunnekloster, som vanligtvis följer klosterregeln mulasarvastivadavinaya. (källa)
  2. Hon grundade tillsammans med Marie de l'Incarnation ursulinerordens skolkloster i Québec år 1639. Det var ett av de två äldsta klostren för kvinnor i Kanada, grundat samma år som Marie Guenet de Saint-Ignace grundade sjukhusklostret Hôtel-Dieu de Québec, de två grupperna av nunnor tog sig till Kanada på samma fartyg. Hon var ursulinernunnornas sekulära ledare och finansiella stöd och bodde från 1646 permanent i deras kloster. Hon blev aldrig formellt sett en nunna, men följde i praktiken klosterreglerna och bar även nunnedräkt. (källa)
  3. Ordet rya dyker upp först på 1400-talet, men troligen är ryan äldre. I angelsaxiskan betydde ordet "ryhae" ett grovt ulltäcke. Flossaknytningen har mycket gamla anor. Äldsta belägget är inventarium från Biskops-Arnö, upprättat 1444 och vidimerat 1467, där 8 ryor finns upptagna. I Arboga stads tänkeböcker omtalas 1469 några "ryio hatter", vilket visar att ryeknytningen användes även annat än fällar. I Hjälsta kyrkas räkenskapsbok från 1479 uppges att det då fanns 2 "ryghior" i kyrkan. Ryor omtalas även i Vadstena klosterregler. En uppgift om en stulen båt i Stockholms stads tänkeböcker 1489-90 innehållande en rya visar att ryorna redan då även användes som täcken i båtarna. Det finns gott om sentida belägg på detsamma, inte bara från Sverige utan även från Norge, Åland och Estland. På 1800-talet börjar de dock att ersättas av filtar. (källa)
  4. I kristna sammanhang sker avgivandet av löften att leva efter klosterregler när den som efter en tid som novis inträder i ett kloster eller en kyrklig orden. Avläggandet sker vid en särskild ceremoni kallad profess. De tre benediktinska ordenslöftena omfattar exempelvis conversatio, det vill säga antagande av klosterlivets villkor, lydnad till abboten och stabilitet (latin: stabilitas loci "platsens stabilitet"), det vill säga löftet att förbli i det kloster där löftet avgivits. I de senare klosterordnarna infördes vanligen de tre mera bekanta löftena om fattigdom, kyskhet och lydnad. Löften avges normalt i flera steg, där eviga löften avges först efter ett antal år. (källa)
  5. Ett birgittinkloster avser ett kloster som följer Heliga Birgittas instiftade klosterregler. De var ursprungligen kloster för både munkar och nunnor och leddes av en abbedissa. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.