Klov Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder klov, varianter, uttal och böjningar av klov

Klov synonym, annat ord för klov, vad betyder klov, förklaring, uttal och böjningar av klov.

Vad betyder och hur uttalas klov

Klov uttalas klov [-å´v] och är ett substantiv -et; pl. klov.

Klov betyder:

Ordformer av klov

Singular

klov
obestämd grundform
klovs
obestämd genitiv
klovet
bestämd grundform
klovets
bestämd genitiv

Plural

klov
obestämd grundform
klovs
obestämd genitiv
kloven
bestämd grundform
klovens
bestämd genitiv

Klov är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet klov

  1. Klov (kan även stavas klåv) är ett av de många begrepp som kan användas för att beskriva en bergarts egenskaper. Det är benämningen på en riktning (egentligen ett plan), längs vilken bergarten (stenen) är lätt klyvbar vid brytning eller bearbetning. Sedimentära bergarter, såsom skiffer eller sandsten, har normalt ett klov, eftersom de flesta av dessa har bildats genom att partiklar har avlagrats på en plan yta. En del bergarter har naturlig klyvbarhet i två eller flera plan, sålunda har granit oftast klov i två, mot varandra ungefär vinkelräta, plan.
  2. Om det ena planet är horisontellt, är detta en fördel vid brytning (av exempelvis granit till gatsten). Detta plan kallas i Bohuslän för svallkloven, och den motsvarande vertikala riktningen är ståkloven. Skall stenen klyvas i ytterligare en (vinkelrät) riktning där ingen naturlig klyvbarhet finns, kallas denna för borstkloven eller tvärkloven. Benämningar av denna typ varierar geografiskt, och är dialektalt eller lokalt betingade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.