Knopa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder knopa, varianter, uttal och böjningar av knopa

Knopa synonym, annat ord för knopa, vad betyder knopa, förklaring, uttal och böjningar av knopa.

Vad betyder och hur uttalas knopa

Knopa uttalas knopa och är ett verb -de.

Knopa betyder:

Ordformer av knopa

Aktiv

knopa
infinitiv
knopar
presens
knopade
preteritum
knopat
supinum
knopande
presens particip
knopa
imperativ

Passiv

knopas
infinitiv
knopas
presens
knopades
preteritum
knopats
supinum

Perfekt particip

knopad en
~ + subst.
knopat ett
~ + subst.
knopade den/det/de
~ + subst.

Knopa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet knopa

  1. I vardagligt tal används ofta benämningen knut. För att ange skillnaden mellan knop och knut kan det möjligen sägas att knopar är sådana som man använder med medvetenhet om deras lämplighet för särskilda användningsområden (t.ex. "bind ihop med en råbandsknop"), medan knutar är knutar i största allmänhet och mer odefinierade (t.ex. "slå en knut på snöret runt paketet"). (källa)
  2. Jämfört med de gamla naturmaterialen har de nya syntetlinorna mycket lägre friktion. Detta gör att gamla knopar som var pålitliga på tåg av naturmaterial, är opålitliga och glider upp om de appliceras på de nya linorna. Man måste därför knopa på nya sätt på de nya linorna, för att knopen inte ska glida upp vid belastning. Detta har effekt även då linor ska splitsas. Med de nya materialen måste antalet instick ökas avsevärt för att splitsen ska bli pålitlig. (källa)
  3. Halvslag är en enkel överhandsknop där den arbetande änden av repet har förts över och under den utgående delen. Trots att den är osäker i sig själv är den en värdefull komponent i många olika användbara och pålitliga knutar och knopar. (källa)
  4. Makramé är teknik där man med snören gör knopar och flätningar i olika mönster och kombinationer. Makraméknytning var en vanlig sysselsättning bland sjömän under 1800-talet. (källa)
  5. Nyckstek är en grupp av knopar med egenskapen att de kan lösas upp med ett lätt ryck i den obelastade änden medan de sitter säkert om man belastar den andra änden. Funktionen beror i de flesta fall på att den obelastade änden inte går hela vägen genom knopen utan att man istället har lagt en bukt på den obelastade änden och dragit åt om denna, på samma sätt som öglorna på ett par skosnören. (källa)
  6. Nät kan konstrueras med hjälp av flera olika tekniker där materialet sammanfogas med hjälp av exempelvis knopar, knutar, bindemedel eller genom att tvinnas samman. (källa)
  7. Bland fördelarna med denna knop kan nämnas att den inte kräver mycket rep, den går endast ett helt varv runt föremålet, till skillnad från många andra knopar, exempelvis dubbelt halvslag och fiskarstek, vilka går två varv runt föremålet. Den är även mycket lätt att slå och lätt att lösa upp, även efter att ha varit hårt belastad. Bland nackdelarna kan nämnas att den kan gå upp av sig själv på grund av repets styvhet om den är obelastad. Den kan inte heller användas för att avsluta en surrning eller göra fast en belastad ände. (källa)
  8. Råbandsknopen består normalt av två överhandsknopar slagna åt olika håll, det finns flera metoder att slå en råbandsknop, fast slutresultatet blir detsamma. Viktigt är att de obelastade ändarna kommer ut ur knopen på samma sida, det vill säga inte i diagonalt motstående riktningar, annars kan knopen glida och till slut gå upp. En sådan knop kallas av vissa för tjuvknop, men det är inget etablerat namn. Om överhandsknoparna är slagna åt samma håll får man en käringknut. Den sitter inte alls lika pålitligt som råbandsknopen men är trots det betydligt svårare att få upp om man vill lösa upp den. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.