Kokvatten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kokvatten, varianter, uttal och böjningar av kokvatten

Kokvatten synonym, annat ord för kokvatten, vad betyder kokvatten, förklaring, uttal och böjningar av kokvatten.

Vad betyder och hur uttalas kokvatten

Kokvatten uttalas kok|vatten och är ett substantiv.

Ordformer av kokvatten

Singular

kokvatten
obestämd grundform
kokvattens
obestämd genitiv
kokvattnet
bestämd grundform
kokvattnets
bestämd genitiv

Kokvatten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kokvatten

  1. För att dränera lutfisken så mycket som möjligt, sedan den tagits upp från kokvattnet, lägger man den i en skål, som klätts invändigt med en till flera lager hopvikt bomullsduk. (källa)
  2. Vid normal tillagning kan vitaminer och mineraler till viss del urlakas i kokvatten. Det sker på grund av värme och är inte värre i mikrovågsugn än vid kokning på spis. Mikrovågsugn är ett skonsamt sätt att tillaga mat på eftersom uppvärmningen sker snabbt och inte kräver mycket vatten. (källa)
  3. Durkslaget är ett köksredskap som bland annat används för sköljning av sallad och för att separera kokvatten från pasta. Det tillverkas vanligen i lättmetall eller plast och kan ofta stå balanserad på sin botten. Det finns även kastruller med integrerade durkslag. (källa)
  4. Rotmos (i Blekinge kallad "bulsa" och i Skåne "rabbemos") är en maträtt bestående av passerad kålrot, potatis, morot och emellanåt palsternacka. Samtliga rotfrukter skalas och kokas i lättsaltat vatten, varefter de mosas och kryddas med mald vitpeppar, samt ibland en liten mängd mald ingefära. Till skillnad från ingredienserna i potatismos tillsätter man vanligen varken matfett, mjölk eller grädde vid beredning av rotmos, istället är oftast kokvattnet den enda vätska som används för att justera mosets konsistens. I regel använder man heller ingen finhackad eller riven lök i moset, vilket däremot ibland tillsätts till potatismos. (källa)
  5. 2015 gick Livsmedelsverket i Sverige ut med rekommendationen att begränsa konsumtion av risprodukter och att hälla av kokvattnet efter att riset kokats, detta för att minska intaget av arsenik. (källa)
  6. Kidneybönor som inte tillagats eller tillagats dåligt uppges vara giftiga (då de innehåller lektinet fytohemagglutinin) och orsakar kraftiga magbesvär. Besvären kan yttra sig som magont och kraftigt illamående. Även tarmens slemhinna påverkas, och förändras av otillagade kidneybönor. Bönorna tillagas genom att man lägger dem i blöt 6–7 timmar före kokning. Blötlagda bönor skall stormkokas i minst 10 minuter för att man ska undvika att få i sig det giftiga lektinet. Kokvattnet skall sedan bytas. Giftighetsgraden mäts i hemagglutininerande enhet (hau). Otillagade bönor kan innehålla 70 000 hau, dåligt tillagade kan innehålla 400 000 hau (kokning på svag värme ökar giftets potens) medan fullt tillagade bönor endast innehåller ett par hundra hau. Kidneybönor väl tillagade innehåller, liksom flera andra sorters bönor, en hel del protein, vitaminer och mineraler. Uppgifterna om "giftighet", och sambandet med fytohemagglutinin, är osäkra. Det är dock vetenskapligt väl belagt att råa och felaktigt tillagade kidneybönor kan vara skadliga, och i enstaka fall dödliga, på grund av fytohemagglutinin. (källa)
  7. Efter fångsten skall kräftorna hållas vid liv och hälsa fram till kokningen. Det görs lämpligast i en sump med god vattenomsättning och skydd mot solljus. De bör svältas i minst ett dygn så att tarmen töms. Vattnet smaksätts under uppkokning enligt i Sverige vanliga recept med krondill, salt, någon dl öl och ett par sockerbitar. Mängden beror på antal kräftor per kok. Dillen kan återanvändas för flera kok. Kräftorna avlivas genom att man släpper ned dem i kokvattnet med huvudet före. För att bespara dem eventuella plågor bör vattnet hållas aggressivt kokande ända tills alla kräftor ligger i vattnet. Av samma anledning bör man inte tillsätta för många kräftor till kokningen på en gång, eftersom vattentemperaturen då hastigt sjunker. Kräftorna avnjutas sedan under festliga former: kräftskivan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.