Kolloid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kolloid, varianter, uttal och böjningar av kolloid

Kolloid synonym, annat ord för kolloid, vad betyder kolloid, förklaring, uttal och böjningar av kolloid.

Vad betyder och hur uttalas kolloid

Kolloid uttalas kollo|id [-i´d] och är ett substantiv -en -er.

Kolloid betyder:

Ordformer av kolloid

Singular

kolloid
obestämd grundform
kolloids
obestämd genitiv
kolloiden
bestämd grundform
kolloidens
bestämd genitiv

Plural

kolloider
obestämd grundform
kolloiders
obestämd genitiv
kolloiderna
bestämd grundform
kolloidernas
bestämd genitiv

Kolloid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kolloid

  1. Sockerkulör är en kolloid. Även om de huvudsakliga funktionerna av sockerkulör är för att färga saker, kan det även användas på andra sätt. I läskedrycker fungerar den som emulgeringsmedel för att försena bildningen av vissa sorters "floc" och dess små skyddande egenskaper kan hjälpa till att förebygga oxidation bland smakkomponenterna i drycker på flaska. (källa)
  2. En kolloid (gr. kolloid, "lim") är ett system där ett ämne är finfördelat (dispergerat) i ett annat, och det finfördelade ämnets partiklar har åtminstone i någon dimension en storlek mellan en nanometer och en mikrometer. De olika faserna kan ha samma eller olika aggregationstillstånd (fast, vätska och gas). Varje kombination har ett eget namn (se tabellen nedan), gas finfördelat i vätska heter till exempel skum. Begreppet kolloid infördes 1861 av den skotske kemisten Thomas Graham. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.